1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Suomalaisnainen koronakaranteenissa Pohjois-Italiassa: "Kyllä vähän ahdistaa"

Useimmat kaupat ovat kiinni, joten auki oleviin muodostuu pitkiä jonoja, kertoo Ylen tavoittama Italiassa asuva suomalaisnainen.

Karanteenin tyhjentämä katu italialaisessa Codognon kaupungissa. Kuva: Miguel Medina / AFP

Suomalainen Sanna Lapiolahti perheineen on ollut perjantaista asti karanteenissa kotonaan Pohjois-Italiassa, Casalpusterlengon kylässä noin 50 kilometrin päässä Milanosta. Toinen Italiassa koronavirukseen kuolleista uhreista on myös kotoisin tältä paikkakunnalta.

Lapiolahti kertoo Ylelle puhelimitse, että kylän koulut, ravintolat, kirkot sekä suurin osa kaupoista ja apteekeista on suljettu.

Italiassa kymmenen kuntaa ja 50 000 ihmistä on eristyksissä koronatartuntojen vuoksi – katso video tyhjistä kylistä

Karanteeni kestää viranomaisten tämänhetkisten arvioiden mukaan kaksi viikkoa, minkä aikana hän ei käy töissä eivätkä hänen 7- ja 11-vuotiaat lapsensa koulussa.

– Olimme lähdössä perheeni kanssa laskettelulomalle perjantaina, mutta se peruuntui. Soitimme ennakolta hotelliin ja kerroimme tilanteesta. He sanoivat, etteivät voi ottaa meitä vastaan, Lapiolahti sanoo.

Lapiolahti kertoo, että hänen oli lähdettävä tänään ulos ensimmäistä kertaa sitten perjantain. Hän haki autolla vettä kylän vesipisteeltä ja maitotuotteita automaateista. Liikkeellä oli karanteenista huolimatta jonkin verran ihmisiä, hän kertoo.

– Harvojen auki olevien kauppojen pihalla oli ihmisiä parinkymmenen metrin pituisissa jonoissa. Paikalle on tullut myös poliiseja säännöstelemään sitä, että montako ihmistä pääsee kerrallaan sisään, kun ihmiset ovat yrittäneet hamstrata ruokaa.

Lapiolahden mukaan tunnelma on kylässä toimenpiteistä huolimatta suhteellisen rauhallinen. Viranomaisten päivityksiä tilanteesta hän seuraa verkossa.

– Mutta kyllä tämä on ahdistava tilanne, ja vaikka itsellä ei ole mitään oireita, niin ei voi koskaan tietää. Moni tutun tuttukin on saanut tartunnan, hän sanoo.

Lue tästä kaikki tuoreimmat tiedot koronaviruksesta