1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vanhustenhoito

Uutissuomalainen: Vanhustenhoidosta Valviralle tehdyissa kanteluissa valtava piikki viime vuonna

Asiakkaiden tai heidän omaistensa tekemissä kanteluissa epäillään hoidon tai hoivan epäasianmukaisuutta.

vanhustenhoito
handtaget av en rollator i förgrunden. Harry i sin gungstol i bakgrunden
Vanhustenhoidosta Valviralle tehdyt kantelut ja epäkohtailmoitukset lisääntyivät merkittävästi viime vuonna.Amanda Vikman/Yle

Vanhustenhoidosta tehtyjen kantelujen ja epäkohtailmoitusten määrä lähes nelinkertaistui Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastossa (Valvirassa) viime vuonna.

Niitä tuli vireille viime vuonna 877, kun vuonna 2018 luku oli 236, kirjoittaa Uutissuomalainen (siirryt toiseen palveluun). (Uutinen on maksumuurin takana.)

Valvirassa on vanhustenhuollon valvontaan vain 3-4 henkilötyövuoden resurssi ja koko sosiaalihuollon valvonnassa reilu kymmenen työntekijää, kertoo ylijohtaja Markus Henriksson.

Valvira ei käsittele itse kaikkia sinne tehtyjä kanteluja ja epäkohtailmoituksia vaan siirtää aluehallintovirastoille niiden toimivaltaan kuuluvat tapaukset.

Asiakkaiden tai heidän omaistensa tekemissä kanteluissa epäillään hoidon tai hoivan epäasianmukaisuutta. Epäkohtailmoitukset tulevat Uutissuomalaisen mukaan hoivakotien henkilöstöltä, muista toimintayksiköistä tai muilta viranomaisilta.

Lue myös:

Kati Sakaranaho sai potkut teleyhtiöstä ja se oli harmaantuvalle Suomelle onnenpotku – hoitajakriisi voidaan välttää vain käyttämällä kaikki keinot

Paula Tiessalo: Rakastan äitiäni ja isääni ja haluan auttaa heitä, mutta triplahoitoloukku vie voimani

Lääkäritytär paikkaa vanhustenhoidon rikottuja lupauksia ja ajaa satoja kilometrejä iäkkään isänsä avuksi – kaukoauttajia on kymmeniä tuhansia

Lue seuraavaksi