Maailman vanhin pääministeri Mahathir Mohamad on jättänyt eronpyyntönsä, mutta ero voi olla yritys pysyä vallassa

Mahathirin Bersatu-puolue on ilmoittanut jättävänsä nykyisen hallituskoalition ja tukevansa Mahathiria Malesian pääministeriksi.

Malesian politiikka
Mahathir Mohamad
Mahathir MohamadAhmad Yusni / EPA

Malesian pääministeri Mahathir Mohamed on jättänyt eronpyyntönsä maan kuninkaalle. Mahathirin eron taustalla voi olla poliittinen peli ja pyrkimys syrjäyttää vanha vihamies vallasta.

94-vuotias Mahathir on mailman vanhin pääministeri, ja hän nousi valtaan entisen kilpakumppaninsa Anwar Ibrahimin avulla kaksi vuotta sitten.

Huhujen mukaan Mahathir pyrkisi muodostamaan uuden koalitiohallituksen ja syrjäyttämään Ibrahimin, jonka oli määrä seurata Mahathiria pääministerinä.

Mahathirin ja Anwarin keskinäinen poliittinen kamppailu leimasi Malesian politiikkaan parin vuosikymmenen ajan. Entiset kilpakumppanit kuitenkin liittoutuivat edellisissä parlamenttivaaleissa kaataakseen pitkäaikaisen pääministeri Najib Razakin, joka oli ryvettynyt korruptioskandaalissa.

Pääministerin kanslian mukaan Mahathir jätti eronpyyntönsä kello 13 paikallista aikaa eli kello 8 Suomen aikaa. Lausunnossa ei kerrottu mitään eron syystä.

Mahathirin Bersatu-puolue on ilmoittanut jättävänsä nykyisen hallituskoalition ja tukevansa Mahathiria pääministeriksi.

Lue lisää:

Malesiassa vaaliyllätys – voiton vei yli 90-vuotias oppositiojohtaja

Lähteet: AP, Reuters