Sään vaihtelut ja leuto talvi saattavat laittaa Etelä-Suomen metsät koetukselle

Tutkijan mukaan suomalaiset puulajit sopeutuvat melko hyvin erilaisiin sääoloihin. Uusiin tuholaislajeihin sopeutumisessa piilee kuitenkin todellinen haaste.

puut
Metsään tulvinutta vettä
Kanta-Hämeessä jokivedet ovat paikon tulvineet metsiin.Ville Tiirikainen / Yle

Leuto sää voi paikoin koetella Etelä-Suomen metsiä. Puut saattavat kärsiä, jos esimerkiksi tulvavedet jäävät juurien päälle ja sää pakastuu. Juuren ympärille jäänyt vesi saattaa jäätyessään vahingoittaa puita jopa pysyvästi.

Tutkijayliopettaja Henrik Lindberg Hämeen ammattikorkeakoulusta kertoo, että pääsääntöisesti suomalaiset puulajit ovat tottuneet melko hyvin vaihteleviin sääolosuhteisiin.

– Näin leudon talven puut vielä kestävät, sillä sää on tänä talvena vastannut marraskuista keliä ja lämpötilat ovat pysyneet sellaisina, että puut pysyvät talvilevossa.

– Voimakkaat sään vaihtelut esimerkiksi pakkasesta pitkään leutoon jaksoon saattaisivat kuitenkin häiritä puiden talvilepoa. Tällaisessa tilanteessa silmut saattaisivat tuhoutua, mutta silloinkin vain yhden vuoden osalta, kertoo Lindberg.

Tuholaislajeissa piilee puiden todellinen riski

Sääolosuhteiden vaihtelua pahempana uhkana tutkijayliopettaja Henrik Lindberg pitää tuholaishyönteisiä, jotka saattavat lisääntyä, jos leudot talvet yleistyvät jatkossa.

– Erilaiset tuholaishyönteiset ja sienitaudit pystyvät levittäytymään nykyistä pohjoisemmaksi. Tällaisiin uusiin lajeihin metsäpuumme eivät ole juurikaan sopeutuneet.

Esimerkkinä Lindberg mainitsee havununna-perhosen, joka on Keski-Euroopassa tunnettu tuholainen.

– Havununna on levinnyt meille Etelä-Ruotsista ensin lounaiseen Suomeen. Nyt sitä kuitenkin tavataan yhä pohjoisempana. Hämeessäkin, kertoo Lindberg.