Likaisessa paljussa voi levitä vatsatauti tai silmätulehdus – helppo tarkistus kertoo, kannattaako paljuun pulahtaa

Paljuja vuokraavat yritykset ovat vastuussa siitä, että paljussa on turvallista kylpeä.

kylpytynnyrit
Kuopiolaiset lukiolaiset Lukas Parviainen ja Risto Virtaharju istuvat paljussa.
Lukas Parviainen ja Risto Virtaharju käyvät paljussa muutaman kerran vuodessa. Molempien perheellä on oma palju, mutta tällä kertaa ollaan Kuopion Klassillisen lukion pihassa vuokrapaljussa.Laura Kangas / Yle

Lukas Parviainen ja Risto Virtaharju pulahtavat paljuun Kuopion klassillisen lukion parkkipaikalla. On parinkymmenen lukio-opiskelijan yrittäjyysteemainen tapahtuma, jonka iltaohjelmaan kuuluu paljuilu.

Uimahousut vedetään jo jalkaan, ennen kuin tarkistetaan, miltä palju näyttää.

– En tiedä, missä kunnossa palju on. Sitä pitäisi kysyä meidän paljuvastaavalta, sanoo Virtaharju.

Paljuvastaava on omilla teillään, mutta Virtaharju ja Parviainen hyppäävät pimeään veteen.

Mikrobit tulevat järvistä ja ihmisistä

Paljuilu on suosittu harrastus, ja etenkin paljun vuokraamisen suosio kasvaa. Paljuun mennessä kannattaa kuitenkin huomioida, millaista likaa paljusta saattaa löytyä.

Mikrobeja voi päätyä paljuveteen luonnosta tai kylpijöistä. Jos paljuun otetaan vesi järvestä, sieltä tulee mukana mikrobeja ja eloperäistä ainesta, joka toimii mikrobien kasvualustana.

Ihmiset taas tuovat paljuun mukana omat mikrobinsa.

Lähtökohtaisesti pöpöjä ei tarvitse paljussa pelätä. Mitään sairausepidemioita ei tiettävästi ole paljuissa levinnyt. Vatsatauti tai tulehdukset voivat kuitenkin paljuvedessä levitä.

– Se toki edellyttää sen, että joku ihminen on ensin tuonut sen vatsataudin tai tulehduksen aiheuttajan sinne paljuun, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Tarja Pitkänen.

– Olisi tärkeää muistaa peseytyä ennen paljuun menoa, samalla lailla kuin uimahallissa käydään suihkussa ennen altaaseen menoa.

Kunnon jynssäys kannattaa

Tutkija Tarja Pitkänen suosittelee paljuveden vaihtamista joka kylpykerran jälkeen, jos vesi otetaan luonnosta, ja muutaman käyttökerran jälkeen, jos vesi otetaan hanasta. Vaihdon yhteydessä palju kannattaa jynssätä puhtaaksi.

– Ihan yleispuhdistusaine tai tiskiaine käy. Tärkeintä on, että pinta putsataan, koska siihen mikrobit tarttuvat.

Paljuihin myydään myös suodattimia ja happi- ja klooripohjaisia desinfiointiaineita. Aineiden luvataan tappaa bakteerit, ylläpitää veden happitasapainoa ja pitää veden puhtaana kauemmin.

Liian isot kertasatsit voivat kuitenkin aiheuttaa esimerkiksi iho-oireita.

– Niiden kanssa pitää olla tosi tarkkana, ettei laita yliannostusta, Pitkänen toteaa.

Yrittäjä vastuussa puhtaudesta

Paljuja vuokraavat monenlaiset tahot, niin yksityishenkilöt kuin isommat yritykset. Yrittäjä on aina vastuussa siitä, että palju on puhdas ja turvallinen käyttää.

Yrittäjien tiedot omasta vastuustaan ja paljun puhtaanapidosta voivat vaihdella, sillä paljuvuokrauksesta ei ole tehty mitään systemaattista tarkastelua, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Tarja Pitkänen.

– Paljuja vuokraavilta yrittäjiltä on kuulunut sellaista, että ohjeistusta on kaivattu lisää.

Uimahallien ja kylpylöiden allasvesien laatuvaatimuksista on olemassa asetus, jonka noudattamisesta Valvira on julkaissut ohjeet. Asetus ei koske paljuja, mutta ohjeisiin lisättiin silti vuonna 2017 liite paljujen kunnossapidosta.

Kuopiolaiset lukiolaiset Lukas Parviainen ja Risto Virtaharju istuvat paljussa.
Lukas Parviainen ja Risto Virtaharju eivät astu paljuun, jos vesi on liian sakeaa.Laura Kangas / Yle

Soittokierros muutamaan Kuopiossa paljuja vuokraavaan yritykseen kertoo, että paljut putsataan pitkälti ohjeiden mukaisesti. Jokainen yrittäjä kertoo, että palju pestään joka vuokrauksen jälkeen pesuaineilla ja sienellä, harjalla tai painepesurilla. Jotkut käyttävät myös kloori- ja happitabletteja.

Yrittäjien mukaan yleisimmin asiakkaiden jäljiltä paljuun jää ihmiskehosta peräisin olevia asioita: ihoa, rasvaa ja hiuksia. Paljuista saattaa löytyä vuokraajista riippuen myös esimerkiksi laastareita, tupakantumppeja ja kaljatölkkejä.

Huolellisuus kannattaa myös liiketoiminnan kannalta. Monen vuokraajan mielestä paljun puhtaus on asia, josta tulee kaikkein herkimmin valituksia asiakkailta.

Pitkäsen mukaan vuokraaja voi tarkistaa paljun siisteyden yksinkertaisesti käsikopelolla: jos paljun pinnat ovat limaiset, niissä on mikrobeja.

Isompi porukka sotkee paljua

Klassillisen lukion pihassa paljun vesi on kirkasta ja puhdasta.

Hyvä on kylpeä, toteavat Parviainen ja Virtaharju, jotka kumpikin käyvät paljussa useamman kerran vuodessa.

– Vedestä huomaa kyllä, että siitä tulee sakeampaa, kun siinä on käyty isolla porukalla, sanoo Parviainen.

Opiskelijoilla on yksi nyrkkisääntö paljun käyttöön.

– Pohjaan pitää nähdä, Virtaharju linjaa.

Lue lisää:

Asiantuntija huolissaan paljujen riskeistä: Muista nämä neljä asiaa paljuillessasi

Haiseva yllätys pilasi mökkiviikonlopun: "Paljussa roikkui ällöttäviä vihreitä levänoroja"

Kylpytynnyriä ei haluta omaksi – sadat käärivät lisätienestejä paljuja vuokraamalla