Lennot tuovat matkustajia Italian korona-alueelta – Ryanairin Suomen pääkentällä käytössä suojahanskat ja parannettu käsihygienia

koronavirus
Ryanair lentää Lappeenrannasta muun muassa Berliiniin ja Ateenaan.
Ryanair lentää kahdesti viikossa Lappeenrannasta Italian Bergamoon. Kuvituskuva.Emma Pietarila / Yle

Koronavirustartuntojen määrä lähti jyrkkään nousuun Italiassa viikonloppuna. Pohjois-Italiassa neljä ihmistä on kuollut koronavirukseen. Lombardian maakunnassa useita paikkakuntia on eristetty koronaviruksen takia.

Ryanair lentää kahdesti viikossa Lappeenrannasta Italian Bergamoon. Bergamon lentokenttä sijaitsee Lombardian maakunnassa. Viimeisin lento Bergamosta Lappeenrantaan laskeutui lauantaina.

Seuraavan lennon Bergamoon on tarkoitus lähteä ylihuomenna keskiviikkona. Ryanair tiedotti maanantaina iltapäivällä Twitterissä, että lennot jatkuvat normaalisti. Yhtiö vahvisti tiedon sähköpostitse myös Ylelle.

Yhtiö kertoo seuraavansa terveysviranomaisten ohjeita. Jos lentoihin tulee muutoksia, asiakkaat saavat lisäohjeita tesktiviestillä ja sähköpostilla.

Lappeenrannan lentoasema Oy:n toimitusjohtaja Eija Joron mukaan lentoasemalla on oltu viikonlopun aikana yhteydessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:ään.

– Tietojemme mukaan tartunta-alueet ovat Italiassa tällä hetkellä rajallisia. Tilannetta seurataan tarkasti, mutta suurempaa paniikkia ei kannata lietsoa.

Lappeenrannan lentokentällä lisätään matkustajille annettavaa ohjeistusta käsihygieniasta.

– Henkilökunnalla on lisäksi voimassa tehostetut hygieniaohjeet, jotka koskevat käsihygieniaa ja suojakäsineiden käyttöä turvatarkastuksessa, Lappeenrannan lentoasema Oy:n toimitusjohtaja Eija Joro sanoo.

Myös Finnair lentää edelleen normaalisti Milanoon. Yhtiö lentää Helsinki–Vantaalta Milanoon useita kertoja päivässä.

– Seuraamme tilannetta ja viranomaisten ohjeistusta, kertoo Mari Rouvi Finnairin viestinnästä.

Suomen ulkoministeriö kehottaa Italiaan (siirryt toiseen palveluun) matkustavia seuraamaan tarkasti maan koronatilannetta ja viranomaisten ohjeita.

Lennoilla saapuvilta ei mitata kuumetta

Myös Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotessa seurataan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistusta, sillä Bergamosta saapuu matkustajia kaksi kertaa viikossa Lappeenrantaan.

Eksoten infektioylilääkäri Suomalainen pitää varsin epätodennäköisenä, että Etelä-Karjalassa olisi jo lennoilla saapuneita koronavirustartunnan saaneita turisteja tai paikallisia.

– Suomessa toimitaan yhteisten kansallisten pelisääntöjen mukaan, jotka laatii THL. Mitään erityisiä alueellisia erikoisohjeita ei ole syytä tehdä, sanoo Eksoten infektioylilääkäri Pekka Suomalainen.

Italiaa ei ole toistaiseksi THL:n ohjeiden mukaan listattu koronaviruksen sellaiseksi epidemia-alueeksi, että sieltä palaaville ihmisille tarvitsisi tehdä erityisiä toimenpiteitä, kuten terveystarkastusta.

– Eksotessa ja koko Suomessa on valmistauduttu hyvin mahdollista epidemiaa varten jo useiden viikkojen ajan. Tärkeintä on ohjeiden laatiminen terveydenhuollon työntekijöille, kuinka koronavirusepäilyjen suhteen pitää toimia.

Suomalainen neuvoo matkustajia seuraamaan THL:n ja ulkoministeriön suosituksia ulkomaanmatkoja suunnitellessa.

THL:n mukaan Euroopan koronavirustilannetta arvioidaan tänään EU:n tartuntatautiasiantuntijoiden kesken.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan