1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronahuoli näkyy maailman pörsseissä: Uusi viikko alkoi laskusuunnassa, Helsingin pörssi avautui kolmisen prosenttia pakkasella

Myös öljyn hinta syöksyy viruspelon varjossa.

pörssit
Suojamaskiin pukeutuneet nuoret kävelevät pörssikursseja näyttävän taulukon edustalla Hongkongissa.
Hongkongissa indeksi oli maanantai-aamuna noin prosentin laskussa. Jerome Favre / EPA

Pörssikurssit Euroopassa lähtivät jyrkkään laskuun avautuessaan viikonlopun jälkeen maanantaina. Kursseja painoi kasvava huoli koronaviruksen leviämisestä. Kurssit Lontoossa, Frankfurtissa ja Pariisissa sukelsivat 2–3 prosenttia välittömästi avautumisen jälkeen.

Helsingin pörssi avautui samassa tahdissa. Puolisen tuntia kaupankäynnin alkamisen jälkeen Nasdaq Helsinki oli pakkasella lähes kolme prosenttia. Eniten kurssit syöksyivät Italiassa, jossa Milanossa nähtiin yli neljän prosentin laskua.

Euroopassa eniten koronavirustartuntoja on diagnosoitu Italiassa, jossa yli 150 ihmistä on saanut tartunnan ja neljä kuollut. Laskutrendi nähtiin aikaisemmin päivän aikana jo Aasian pörsseissä. Aasiassa huoli koronaviruksen leviämisestä koetteli erityisesti Etelä-Koreaa, jossa Soulin Kospi-indeksi sukelsi aamulla runsaat kolme prosenttia.

Myös öljyn hinta kääntyi selvään laskuun. Brent-öljynlaadun hinta putosi aamulla runsaat kolme prosenttia alle 57 dollariin (runsaat 52 euroa) barrelilta.

Markkinat huolestuneet vaikutusten kestosta

Kiinan ulkopuolella uudenlainen koronavirus on levinnyt laajimmilleen Etelä-Koreassa. Maanantaina maa kertoi yli 230 uudesta tartunnasta. Kaikkiaan Etelä-Koreassa on diagnosoitu yli 830 tartuntaa ja seitsemän kuolintapausta.

Maailmanlaajuisesti virus on tappanut noin 2 600 ihmistä. Tartunnan on saanut noin 80 000. Valtaosa tapauksista on ollut Kiinassa. Markkinoilla arvaillaan, kuinka kauan virus vaikuttaa talousnäkymiin.

– Vaikka koronaviruksen leviäminen ehkä hidastuu Kiinassa, se kiihtyy muualla, RJMG Asset Managementin Charles Gillams sanoi uutistoimisto AFP:lle.

– Sen vaikutus Kiinan talouteen on jo syvä. On vielä epäselvää, vaikuttaako virus jossain määrin yhteen vuosineljännekseen vai onko kyse isommasta ongelmasta.

Hongkongissa indeksi oli aamulla noin prosentin laskussa. Sydneyssä ja Manilassa pörssit olivat yli kahden prosentin alamäessä, ja laskua nähtiin myös Singaporessa, Shanghaissa ja Jakartalla. Supistuvasta taloudesta viime aikoina kärsineessä Japanissa vietetään maanantaina vapaapäivää, joten Tokiossa pörssit pysyvät kiinni.

Lue seuraavaksi