Onko tässä Suomen haastavin työmaa? Jyrkkä ja tiheään asutettu Pispala on metsurin painajainen – Katso video

Tampereen Pispalassa tehdään raivaustöitä ainutlaatuisen paahderinteen hoitamiseksi. Puiden poistamiseen tarvitaan lihasvoimaa ja vippaskonsteja.

Metsän harventaminen
Pispalassa tehtävissä metsätöissä riittää haasteita. Puut kiskotaan rinnettä ylös moottorivinssillä.
Pispalassa tehtävissä metsätöissä riittää haasteita. Puut kiskotaan rinnettä ylös moottorivinssillä.
Puunrunkoa raahataan ylös rinnettä Tampereen Pispalassa
Työkoneilla ei ole asiaa jyrkkiin rinteisiin, joten rangat kiskotaan ylös moottorivinssillä. Miikka Varila / Yle Tampere

Pispalan portaiden vieressä laulaa moottorisaha. Meneillään ovat niin sanotun paahderinteen harvennukset. Harvennusten tarkoituksena on pitää huolta harjun erityisestä kasvustosta ja eläimistöstä.

Tampereen Pispalanharjun hiekkaiset etelärinteet ovat perinteisesti olleet melko paljaat ja vähäpuustoiset. Nyt avoimuutta halutaan palauttaa raivaamalla varjostavia puita.

Pispala 2020
Pispalan eteläharju on hiekkapohjainen ja kylpee auringonvalossa. Siksi sinne on päässyt aikojen saatossa muodostumaan aivan erityinen kasvi- ja eläinmaailma. Antti Eintola / Yle

Paahderinne on etelän suuntaan avautuva hiekkapohjainen harjualue, jonka lämpötilat kohoavat kesäaikaan hyvin korkeiksi. Sen vuoksi niiden eliöyhteisöt ovat hyvin omaleimaisia ja erikoistuneita.

Monet Pispalan paahderinteen eläin- ja kasvilajeista ovat uhanalaisia. Sen kasvilajistoon kuuluu esimerkiksi ahomansikka, mutta paljon myös erikoisempaa lajistoa. Hyönteisistä alueelta on tavattu muun muassa kohokkipikkumittari ja vyöneilikkayökkönen.

Luonnostaan karu Pispalanharju on päässyt pusikoitumaan ihmisen vaikutuksesta.

– Pihapiireistä on levinnyt puita kuten vaahtera. Raivauksessa säästetään sinne kuuluvat isot männyt, kertoo maisema-asiantuntija Riikka Söyrinki Pro Agriasta.

Puita Pispalan etelärinteessä Tampereella
Alueelle tyypilliset jykevät männyt säästyvät moottorisahoilta. Vain maata varjostavia lehtipuita kaadetaan. Miikka Varila / Yle

Harvennettavana on pieni, mutta sitäkin kinkkisempi alue. Jyrkässä rinteessä ja talojen välissä työskentely vaatii taitoa.

– Puita ei voida poistaa rinteestä koneellisesti, vaan ne pitää vetää ylös rinnettä käsipelillä, vinssillä ja vippaskonsteilla, sanoo metsuri Erkki Lähdeniemi Etelä-Pirkanmaan Metsänhoito oy:sta.

Pispalan portaat ja työmaakyltti.
Paahderinteen kasvustoa voi parhaiten tarkkailla kuuluisilta Pispalan portailta.Miikka Varila / Yle

Pispalan portaat kulkevat paahderinteen läpi. Varsinaiseen rinteeseen menemistä ei suositella, koska rinne on niin jyrkkä.

Metsuri Erkki Lähdeniemi Tampereen Pispalassa
Miikka Varila / Yle

Monet rinnettä varjostavista puista sijaitsevat yksityisillä tonteilla.

– Joskus saadaan lupa, toisinaan taas ei. Sitten ne puut jäävät pystyyn. Niillä mennään, mitä tontin omistajat haluavat, Lähdeniemi toteaa.

Työmaakyltti Tampereen Pispalassa
Varoituskyltit muistuttavat meneillään olevista harvennustöistä. Tällä erää työt kestävät parisen viikkoa.Miikka Varila / Yle

Riikka Vöyrinki muistuttaa, että paahderinteiden kunnostamiseksi tarvitaan toimenpiteitä joka vuosi.

– Nämä ovat pieniä alueita, mutta luonnon monimuotoisuuden kannalta todella arvokkaita.

Lue lisää:

Pispalassa raivataan paahderinteille tilaa auringonpaisteelle