Etelän lumipula siirtää talvitapahtumia Lappiin – päätös kisoista puolessatoista vuorokaudessa, talkoolaisille järjestelyt ovat pikaurakka

Valmisteluaikaa valjakkohiihdon SM-kisojen järjestämiseen Keminmaassa jäi talkoolaisille vain pari viikkoa.

Valjakkohiihdon SM-kisojen järjestelyvastaava Maria Kurttion ei tarvitse houkutella weimarinseisoja Pyysaa harjoituslenkille. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Etelän lumipula siirtää talviurheilutapahtumia pohjoiseen pika-aikataululla. Kisajärjestelyissä touhuaville talkoolaisille jopa valtakunnallisten tapahtumien polkaiseminen pystyyn lyhyellä varoitusajalla on iso ponnistus.

Suomen palveluskoiraliiton alaiset valjakkohiihdon SM-kilpailut siirrettiin Etelä-Savon Mäntyharjulta Keminmaan Kallille. Kisat pidetään maaliskuun alussa, joten Kemin seura- ja palveluskoirakerholle jäi vain pari viikkoa aikaa valmisteluihin, kertoo seuran valjakkolajivastaava Maria Kurttio.

– Ensin tarkistimme, onko meillä kilpailulle paikkaa. Sitten onnistuuko latujen teko, että saadaan hyvät urat. Etsittiin tuomari ja sihteeri ja kaikki nämä ja kun ne siinä puolessatoistapäivässä selviteltiin, niin sitten pystyi liittoon hyvillä mielillä sanomaan, että kyllä me otetaan kisat ja autetaan tässä tilanteessa, toteaa Kurttio.

Talkoolaisia tarvitaan monenlaisiin tehtäviin. Lähettäjiksi, ratavahdeiksi, ajanottajiksi ja kanttiiniin. Kisajärjestäjät varautuvat 40–60 kisailijaan ja kaiken kaikkiaan vierailijamäärä on moninkertainen, kun kisaajat tulevat paikalle perheineen ja apujoukkoineen.

– Vaikka pyyntö tuli aika myöhään, niin talkoolaisia on saatu mukavasti. Eri lajien koiraharrastajat ovat lähteneet hyvin mukaan. Onneksi meillä oli vuonna 2018 ihan suunnitellulla aikataululla SM-kisat Kallinkankaalla, joten oli aika tuoreessa muistissa, mitä pitää läpi käydä ja miten saadaan hyvät kisat järjestettyä.

Kallilla valjakkohiihdetään lauantaina 7.3. yksilölajit ja sunnuntaina 8.3. viestit.

Keminmaan Kallilla järjestetään talven aikana useita pienempiä ja isompia hiihtotapahtumia. Yrittäjä Ilkka Yli-Öyrän mukaan reittiverkosto on hyvässä kunnossa. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Lappiin mahtuu vielä massahiihtoja

Kulunut talvi on ollut haastava talvilajien harrastajille muualla kuin Lapissa. Myös koirahiihtäjien kilpailuja on jouduttu siirtämään jo tätä ennen.

– Hämeenlinnassa olisi pitänyt olla helmikuun alussa sprinttihiihdon SM-kisat. Ne jouduttiin lumen puutteen vuoksi perumaan ja Oulun palveluskoirakerho otti ne järjestääkseen Iissä. Että hyvin haastavaa on ollut, sanoo Maria Kurttio.

Jos Etelä-Suomen talvet muuttuvat pysyvämmin lumettomiksi, niin ainakin Kallin hiihtokeskuksen yrittäjä Ilkka Yli-Öyrä uskoo, että Lapissa pystytään auttamaan vastedeskin talvisten tapahtumien järjestämisessä.

– Kyllä meillä pystytään järjestämään ihan hyviä tapahtumia ja mahtuu varmaan vielä useampiakin tähän kevätkauteen. Maaliskuun loppu voi olla vähän kiireinen, mutta kyllä tänne sopii, Yli-Öyrä sanoo.

Perumislistalla Finlandia ja Tervahiihto

Lumipulan vuoksi peruttujen hiihtotapahtumien lista on pitkä. Esimerkiksi ympäri Suomen järjestettävät Lasten lumipäivät on jouduttu perumaan seitsemällä paikkakunnalla. Tapahtuma piti alunperin järjestää 29 paikkakunnalla.

Myös massahiihtotapahtumista on peruttu tähän mennessä kolmannes. Esimerkiksi klassikkotapahtuma Finlandia-hiihto jouduttiin tänä talvena perumaan.

Pohjoisin peruttu massahiihtotapahtuma on perinteinen Oulun Tervahiihto, joka peruttiin ensimmäistä kertaa satavuotisen historiansa aikana.

Lapissa lunta on sen sijaan paikoin lähes ennätyksellinen määrä. Massahiihtotapahtumien varsinainen vilkkain kausi alkaa maaliskuun alussa Rajalta rajalle -hiihdolla. Isoja hiihtotapahtumia ovat myös huhtikuun alkuviikkoina hiihdettävät Ylläs–Levi -hiihto ja Lapponia-hiihto.

Lue myös: