1. yle.fi
  2. Uutiset

Suurin osa porilaisista ysiluokkalaisista haluaa kesätöihin – "Töistä tulee rytmiä päivään, ei mene pelkäksi hengailuksi"

kesätyö
Autokorjaamo
Toni Fallila on tullut OP Truckille alun perin kesätöihin. Asentajan työura on kestänyt yrityksessä jo yli kuusi vuotta.Jenni Joensuu / Yle

Porin kaupunki haluaa kaikki ysiluokkalaiset tulevana kesänä töihin (siirryt toiseen palveluun).

Kaupunki jakaa jokaiselle peruskoulunsa päättävälle nuorelle kesätyösetelin, jonka arvo on 170 euroa. Nuoren palkkaava yritys voi käyttää setelin nuoren palkanmaksuun.

– Aiempina vuosina seteleitä ei ole jaettu koko ikäluokalle, niin kuin tänä vuonna, kertoo työllisyyskoordinaattori Kati Aalto.

9. luokkalaiset ovat pääsääntöisesti noin 15-vuotiaita. Aallon mukaan on tärkeää, että nuori oppii jo varhaisessa vaiheessa, miten töitä haetaan ja millaista töissä on.

– Kesätöistä saa arvokasta kokemusta myöhempää työnhakua ajatellen.

Samanlainen käytäntö on myös esimerkiksi Varsinais-Suomessa Salossa, missä kaupunki haluaa palkata kaikki vuonna 2002 syntyneet nuoret kesätöihin.

Tulevaisuuden osaajia haussa

Yksi kaupungin hankkeessa mukana olevista yrityksistä on porilainen raskaan kaluston korjaamo- ja myyntiliike OP Truck Oy.

Korjaamopäällikkö Riku Kuusisto kertoo, että yrityksellä on pitkä kokemus nuorten palkkaamisesta. Vaikka kaikki kesätyöntekijät eivät firmalle jääkään töihin, heitä tarkastellaan aina "sillä silmällä".

– Toivottavasti kesätöihin saadaan tuleva mekaanikko. Joku, joka innostuu jatkamaan ja tulemaan seuraavana kesänä taas uudestaan.

Korjaamopäällikkö Riku Kuusisto
Riku Kuusisto palkkaa mielellään nuoria kesätyöntekijöitä.Jenni Joensuu / Yle

Nuorten, kokemattomien työntekijöiden palkkaamisessa on omat etunsa.

– Nuorilla ei ole tietynlaisia opittuja tapoja tehdä asioita. He omaksuvat uudet asiat nopeasti.

Kokemattoman nuoren palkkaamisessa on kuitenkin aina myös riskejä.

– Uuden oppimista on paljon. Jos tulee töihin hälläväliä-asenteella, siitä voi koitua haittaa koko firmalle.

Houkutteleva raksa

Työllisyyskoordinaattori Kati Aalto ja hanketyöntekijä Jonna Kuparinen ovat alkuvuoden aikana kiertäneet kaikki Porin 9. luokat läpi ja kertoneet työnhausta. He ovat antaneet vinkkejä muun muassa ansioluettelon tekemiseen tai työhaastattelussa käyttäytymiseen.

– Jokaisella luokalla suurin osa nuorista on ilmoittanut haluavansa kesätöitä, Jonna Kuparinen kertoo.

Kuninkaanhaan koulun ysiluokkalainen Samu Malmi on jo hakenut useaan paikkaan töihin kesäksi. Erityisesti häntä kiinnostaa rakennusala.

– Aion hakea rakennusalalle opiskelemaan, Malmi kertoo.

Alan työkokemusta hän ajattelee ikään kuin säästönä pankissa.

– Työkokemuksesta on hyötyä myöhemmin elämässä. Totta kai rahakin vaikuttaa, aion säästää autoon. Töistä tulee myös rytmiä päivään, ei mene pelkäksi hengailuksi.

Ysiluokkalainen Samu Malmi
Samu Malmi saa kesätyöstä paitsi kokemusta ja rahaa, myös rytmiä ja tekemistä kesäpäiviin.Jari Pelkonen / Yle

Lue myös:

Teknologia-alan yritykset hakevat kesäduunareista apua työvoimapulaan – "Valmetin paikallisjohtaja: "Kesätyö on väylä sisään yhtiöön"

Työpaikan voi vielä löytää perinteisestä rekrytointitapahtumasta – sosiaalisen median rooli työnhaussa kuitenkin korostuu

Näillä aloilla opiskelijat imaistaan työelämään jo ennen valmistumista – kaksi nuorta kertoo, kuinka he saivat työnantajat kilpailemaan heistä

Lue seuraavaksi