Kuopioon avautui Itä-Suomen ensimmäinen sähköautojen suurteholatauspiste

Kuopion Portissa sijaitsevassa uudessa hyperlatauspisteessä voi pikaladata kaksi sähköautoa samaan aikaan.

Kuopio
Sähköauto ladattavana.
Kuopion Porttiin on avattu Itä-Suomen ensimmäinen sähköautojen hyperlatauspiste. Kuvituskuva.Antro Valo / Yle

Energiapalveluyhtiö Väre on avannut Itä-Suomen ensimmäisen sähköautojen hyperlatauspisteen Kuopioon. Se sijaitsee asemanseudulla, Kuopion Portissa.

Kyse on suurteholataukseen perustuvasta 150 kilowatin latauspisteestä, jossa voi myös ladata yhtä aikaa kaksi sähköautoa 75 kilowatin teholla.

Parhaimmillaan hyperlatauspiste nopeuttaa Väre Oy:n sähköisen liikenteen asiantuntija Mika Petsalon mukaan sähköautojen latausta kolminkertaisesti perinteiseen pikalatauspisteeseen verrattuna.

– Perinteisessä 50 kilowatin tehoisessa pikalatauspisteessä noin 20 minuutissa voi ladata suunnilleen sadan kilometrin matkan. Hyperlatauspisteessä samaan päästään noin seitsemässä minuutissa, Petsalo kertoo.

Lisää hyperlatauspisteitä tulossa

Väreen mukaan hyperlatauspisteen avaamisen tarkoituksena on parantaa sähköisen liikenteen palveluja Pohjois-Savossa. Kuopion Portti valikoitui Petsalon mukaan latauspisteen paikaksi muun muassa sijaintinsa takia.

– Se palvelee keskeisellä sijainnillaan paitsi kaupunkiliikennettä myös pitkämatkalaisia, sillä moottoritieltä on melko helppoa poiketa Kuopion Porttiin.

Petsalon mukaan hyperlatauspisteitä aiotaan avata lisää Kuopioon lähitulevaisuudessa.

Suurteholatauspisteen lisäksi Väre avasi Kuopion Portin pysäköintitaloon yhteensä kymmenen 22 kilowatin asiointilatauspisteitä. Väreen latauspisteverkostossa on yli 100 latauspistettä.

Väre Oy syntyi Kuopion Energian, Savon Voiman, Jyväskylän Energian ja Lappeenrannan Energian sähkönmyyntiliiketoimintojen yhdistymisestä. Yhtiö on Suomen neljänneksi suurin sähkönmyyjä.

Lue myös:

Sähköauton lataus ei onnistu kadunvarsilla Kuopiossa – muutenkin latauspaikkoja vähän tarjolla

Hallitus haluaa lisää latauspisteitä sähköautoille – tavoite on monen mielestä liian korkea: ''Latauspisteitä pitää olla, mutta pysytään kohtuudessa''