1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saksan kristillisdemokraattinen unioni (CDU)

Merkelin puolueen seuraava johtaja valitaan huhtikuussa – varmoja ehdokkaita tiedossa vain yksi

Puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer kertoi helmikuun alussa jättävänsä paikkansa ja kanslerihaaveet.

Saksan kristillisdemokraattinen unioni (CDU)
Angela Merkel katsoo Annegret Kramp-Karrenbauerin selän taakse.
CDU:n puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer (vas.) ja Saksan liittokansleri Angela Merkel Berliinissä ennen puoluejohdon kokousta 24. helmikuuta.EPA / Jens Schlüter

Saksaa johtavan kristillisdemokraattisen CDU-puolueen johtaja vaihtuu huhtikuussa. Puolueen puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer kertoi lehdistötilaisuudessa maanantaina iltapäivällä, että seuraava puheenjohtaja valitaan 25. huhtikuuta ylimääräisessä puoluekokouksessa Berliinissä.

Kramp-Karrenbauer totesi myös, että puheenjohtajasta odotetaan myös CDU:n kansleriehdokasta vuoden 2021 liittopäivävaaleihin. Nykyinen liittokansleri Angela Merkel on aikonut jatkaa tehtävässään vaaleihin asti.

Puheenjohtajakisaan on toistaiseksi ilmoittautunut virallisesti vain liittopäivien ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, entinen ympäristöministeri Norbert Röttgen. Vahvoiksi ehdokkaiksi julkisuudessa on nostettu Nordrhein-Westfalenin osavaltion pääministeri Armin Laschet, terveysministeri Jens Spahn sekä Kramp-Karrenbauerille toissa vuonna puoluejohtajavaalin täpärästi hävinnyt, pitkään myös talouselämässä toiminut CDU-vaikuttaja Friedrich Merz.

Kramp-Karrenbauer sanoi keskustelleensa näiden kolmen kanssa ja uskovansa, että he ovat ainakin kiinnostuneita ehdokkuudesta. Vahvistuksia odotetaan tällä viikolla.

Näpäytti hallituskumppani SPD:tä

Kramp-Karrenbauer totesi lehdistötilaisuudessa myös, ettei puolue tee minkäänlaista yhteistyötä oikeistopopulistisen, osin äärioikeistolaisen AfD:n kanssa. Hän vaati myös CDU:n hallituskumppania sosiaalidemokraattista SPD:tä lopettamaan syytökset AfD-yhteistyöstä tai lähtemään hallituksesta.

Kramp-Karrenbauer ilmoitti helmikuun alussa väistyvänsä puolueen puheenjohtajan paikalta. Hän sanoi silloin puolueen vaikeuksien johtuneen muun muassa siitä, että puheenjohtajuus ja liittokanslerius eivät olleet saman henkilön hallussa.

Lue myös:

Kirjeenvaihtajalta: Euroopan vaikutusvaltaisin työ on katkolla – ensimmäinen ilmoittautui Saksan valtapuolueen johtajakisaan mutta lähinnä urataktisista syistä

Analyysi: Euroopan tärkein esivaalikampanja käynnistyi nyt – Saksan valtapuolue kompastui äärioikeistokoplaukseen ja tarvitsee uuden johtajan pian

Lue seuraavaksi