1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilves

Kajaanilaisella asuinalueella harvinainen tapaus: ilves hyppäsi koira-aitaukseen ja tappoi kääpiömäyräkoira Liinun

Ilveksiä liikkuu entistä enemmän asuinalueilla, mutta yleensä ne eivät ole vaaraksi koirille.

ilves
Ilves tappoi kääpiömäyräkoira Liinun.
Kääpiömäyräkoira Liinu ehti elää vain vuoden ikäiseksi.Minna Huusko-Pitkänen

Viime viikolla Kajaanin Kätössä asuva Minna Huusko-Pitkänen huomasi, että ilvekset ovat ottaneet tilaa asuinalueelta. Kenneliä pitävä Huusko-Pitkänen löysi aamulla aidatulta piha-alueeltaan vuoden ikäisen kääpiömäyräkoiransa Liinun kuolleena.

Ilves oli hypännyt aitaukseen ja ottanut Liinua kiinni kaulasta. Ilves ei kuitenkaan ollut vienyt koiraa mukanaan, vaan raahannut sitä muutaman metrin verran. Aitauksessa oli myös muita koiria, mutta ne selvisivät ehjin nahoin.

Huusko-Pitkänen arvelee, että Liinun kohtaloksi koitui koiran uteliaisuus. Se tykkäsi nuuskia kaikkea mahdollista.

– Olisiko Liinu mennyt ilvestä kohden, se ei varmaan osannut pelätä sitä.

Kätön kaupunginosa sijaitsee noin kilometrin päässä Kajaanin keskustasta.

Ilves tappaa harvoin koiran

Se, että ilves tulee asuinalueelle ja tappaa koiran, on Luonnonvarakeskuksen tutkimuspäällikkö Katja Holmalan mukaan todella harvinaista.

Jos koira kuolee ilveksen tappamana, se tapahtuu yleensä metsästyksen yhteydessä. Holmala tietää myös muutamia tapauksia, joissa pieni vapaana ollut koira on päässyt hengestään, kun se on kohdannut ilveksen metsässä.

– On vaikea sanoa, onko ilves tässä tapauksessa luullut Liinua saaliiksi.

Kajaanissa liikkuu useampi ilves

Kajaanin lähialueilla on vankka ilveskanta.

– Kohta alkaa ilvesten kiima-aika, ja se vaikuttaa niiden liikkuvuuteen. Viime vuonna syntyneet pennut ovat lähteneet vaeltamaan ja sen takia ilveksistä voidaan tehdä havaintoja epätyypillisissä paikoissa, Luonnonvarakeskuksen tutkimuspäällikkö Katja Holmala kertoo.

Kajaanin riistanhoitoyhdistys saakin viikoittain useita ilmoituksia kaupunkialueella liikkuvista ilveksistä.

Riistanhoitoyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Jouko Heikkisen mukaan ilvekset ovat tuttu näky Kajaanissa, arvioiden mukaan niitä liikkuu alueella 5-10. Kajaanissa oli tälle metsästyskaudelle yksi Riistakeskuksen myöntämä metsästyslupa, ja se on käytetty.

Heikkinen kertoo, että ilvekset liikkuvat Paltaniemen, Teppanan, Nakertajan, Heinisuon ja Kirkkoahon alueella, eli muutaman kilometrin sisällä keskusta-alueesta.

– Ilveksiltä on hävinnyt pelko, koska ne liikkuvat entistä aktiivisemmin ihmisten asutusalueilla. Ne eivät kohtaa vihollista, kun niitä ei juurikaan metsästetä, Heikkinen arvioi. ** **

Minna Huusko-Pitkänen ei ole aikaisemmin nähnyt ilvestä pihallaan tai kaupunkialueella. Hänelle tuli yllätyksenä, ettei ilves ole mikään harvinainen eläin taajamassakaan. Jatkossa hän ei jätä koiriaan hetkeksikään yksin pihalle.

– On harmi, että omalla pihalla pitää varoa petoja.

Keskustele aiheesta 27.2.2020 kello 23:een saakka!

Lue myös: Asuuko ilves naapurissasi?

Lue seuraavaksi