Viikonlopun myrskyn yllättävä seuraus: Terveysviranomaiset suosittelevat välttämään talviuintipaikkoja Raumalla

Rauman terveysvalvonnan mukaan merivesi nousi viikonloppuna niin korkealle, että laskiessaan se on saattanut huuhtoa mereen bakteereja ja epäpuhtauksia.

myrskyt
Säkylässä tulvii
Useat vesistöt tulvivat viikonloppuna Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Säkylässä Pyhäjärven vedet nousivat asukkaiden pihoille.Katja Halinen / Yle

Viime viikonlopun myrsky on saattanut heikentää talviuintipaikkojen veden laatua.

Rauman kaupungin terveysvalvonta suosittelee välttämään uimista merialueen talviuintipaikoissa, kunnes veden laatu on varmistettu. Viikonlopun myrsky sai meriveden korkeuden nousemaan ennätyslukemiin. Rannoilta on voinut huuhtoutua epäpuhtauksia veteen.

– Meriveden laskun myötä rannoilla olevat epäpuhtaudet ovat huuhtoutuneet mereen, mikä on saattanut heikentää merialueilla olevien talviuintipaikkojen veden laatua, kertoo Rauman kaupungin terveystarkastaja Jonna Aro tiedotteessa.

Myrskyn takia myös joidenkin jätevedenpumppaamoiden kapasiteetti ylittyi, jonka seurauksena pieniä määriä jätevettä on voinut päästä ympäristöön.

Turussa pääsee uimaan

Turussa talviuintipaikkojen käytöstä ei ole ainakaan vielä annettu ohjeistusta.

Terveystarkastaja Satu Ylhäinen kertoo, että uintipaikoista on otettu näytteitä viime ja tällä viikolla.

– Osa näytteistä on ollut hyväkuntoisia, osassa on ollut hieman epäpuhtauksia. Veden nousun takia rantojen maaperässä olevat bakteerit pääsevät veteen, jonne saattaa huuhtoutua myös lintujen ulosteita tai roskia.

Talviuintipaikkojen käytön rajoittaminen on Ylhäisen mukaan harvinaista. Turun kaupunki aikoo tiedottaa tällä viikolla, mikäli rantojen käyttöä on syytä välttää.

Hinnerjoki tulvii Eurassa
Hinnerjoki tulvii Eurassa.Katja Halinen / Yle

Terveysvalvonta jatkaa tutkimuksia

Raumalla terveysvalvonta on ottanut näytteet Meriristin ja Kisarannan talviuintipaikoista maanantaina 24. helmikuuta.

Löylymestarin talviuintipaikalta näytteen ottaminen ei onnistunut tuulisen sään vuoksi, mutta näyte otetaan mahdollisimman pian.

Rauman terveysvalvonta tiedottaa asiasta uudelleen, kun uimavesinäytteiden tulokset valmistuvat loppuviikosta.

Lue lisää:

Kevättulvat muuttuivat hankalasti ennustettaviksi talvitulviksi

Raumalla tulvi kanaali, Loimaalla jokivesi nousi pelloille – pelastuslaitos raivasi myrskyn kaatamia puita ympäri Satakuntaa