Hyppää sisältöön

YK:n mukaan Libyaan olisi syntymässä tulitaukosopimus – tälle viikolle kaavaillut rauhanneuvottelut näyttävät kuitenkin jäätyvän

Libyan sisällissodassa on kuollut jopa tuhat ihmistä vajaan vuoden sisällä.

Libyalaisia juhlimassa Libyan kansannousujen merkkipäivää Benghazissa helmikuussa. Kuva: Abdullah Doma / AFP

Libyassa taistelevien osapuolten välille on syntynyt luonnos pysyvästä tulitaukosopimuksesta, YK kertoi maanantaina uutistoimistojen mukaan. Sopimuksen myötä siviilit pääsisivät palaamaan turvallisesti koteihinsa YK:n valvonnassa.

Libyan kansainvälisesti tunnustettu GNA-hallinto ja sisällissodan toista osapuolta edustavan sotapäällikkö Khalifa Haftarin joukot ovat käyneet tulitaukoneuvotteluja YK:n johdolla Genevessä.

Seuraavaksi neuvotteluosapuolet vievät sopimusluonnoksen omien johtajiensa arvioitavaksi. Uutistoimistojen mukaan tulitauon toimeenpanosta on tarkoitus keskustella lisää maaliskuussa.

Toteutuessaan sopimus lujittaisi Turkin ja Venäjän tammikuussa Libyaan neuvottelemaa huteraa sopimusta, jota Libyan johtajat eivät lopulta koskaan allekirjoittaneet. Libyan konfliktissa Turkki tukee GNA-hallintoa ja Venäjä Haftarin joukkoja.

Rauhasta ei takeita, Haftar laittoi kapuloita rattaisiin

Libyan rauhanneuvotteluja on käyty jo useammalla kierroksella. Takeita tilanteen rauhoittumisesta ei ole, sillä yhteisen linjan löytäminen on ollut hankalaa.

Haftarin joukot ilmoittivat maanantaina, että he eivät aio osallistua keskiviikolle kaavailtuihin, Libyan tilannetta koskeviin poliittisiin neuvotteluihin. Haftarin joukkojen mukaan neuvotteluja luotsaava YK ei ole hyväksynyt kaikkia sen edustajia neuvottelupöytään.

Viime viikolla maan kansainvälisesti tunnustettu hallinto ilmoitti vetäytyvänsä neuvotteluista Haftarin joukkojen pääkaupunki Tripoliin suuntautuvien tulitaukorikkomusten vuoksi.

Libyan sisällissota alkoi vuonna 2011 niin kutsutun arabikevään kansannousujen yhteydessä. YK:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) taisteluissa on kuollut viime huhtikuun jälkeen jopa 1 000 ihmistä. Lisäksi jopa 140 000 ihmistä on joutunut pakenemaan sotaa.

Lisää aiheesta:

.
.