1. yle.fi
  2. Uutiset

Perinteisen saunapalvin tuotanto saa jatkua Suomessa – "Nyt liha-ala voi henkäistä helpotuksesta"

Euroopan komissio on myöntynyt antamaan saunapalvikinkun ja muiden perinnepalvituotteiden valmistukselle poikkeusluvan.

Savustettu kinkku
Savukinkku saunapalvi Korpela Kivikylä Makuliha palvisaunakinkku savusaunapalvi palvikinkku
Lihakeskusliiton jäsenyritykset kiittelevät hyvää yhteistyötä maa- ja metsätalousministeriön kanssa poikkeusluvan saamiseksi.Päivi Meritähti / Yle

Perinteisen saunapalvin tuotanto saa jatkua Suomessa.

Euroopan komission komitea on hyväksynyt ehdotuksen, jolla asetetaan pysyvä poikkeus perinteisesti savustettujen liha- ja kalatuotteiden niin sanottujen PAH-yhdisteiden raja-arvoihin. Monet PAH-yhdisteet lisäävät syöpäriskiä.

Perinteisen suomalaisen saunapalvikinkun ja muiden perinnepalvituotteiden valmistus uhkasi loppua kokonaan, kun PAH-pitoisuuksien raja-arvoja elintarvikkeissa kiristettiin EU-tasolla.

– Nyt liha-ala saa henkäistä helpotuksesta, kuvailee päätöstä Lihakeskusliiton hallituksen jäsen, keravalaisen Savuhovi Oy:n toimitusjohtaja Pasi Lainto.

Kolme vuotta sitten tilanne oli liha-alalla toinen, kun uhkakuva perinteisten lihatuotteiden päätymisestä EU:n kieltolistalle pulpahti julkisuuteen. Tuolloin raumalaisen Kivikylän kotipalvaamon toimitusjohtaja Jari Laihonen myönsi, että huoli tulevasta heräsi.

Syntyneen kohun jälkeen Suomi päätti hakea EU:lta pysyvää poikkeuslupaa perinteisesti savustettujen tuotteiden raja-arvoille.

Uusi asetus voimaan touko-kesäkuussa

Uusi EU-asetus tulee todennäköisesti voimaan touko-kesäkuun vaihteessa, kun kolmen kuukauden ns. tarkasteluaika on päättynyt.

Tarkasteluaikana EU:n parlamentilla ja neuvostolla on vielä mahdollisuus palauttaa ehdotus valmisteluun.

Lihakeskusliiton jäsenyritykset kiittelevät hyvää yhteistyötä maa- ja metsätalousministeriön kanssa.

− Ilman ministeriön aktiivisuutta asia ei olisi lähtenyt liikkeelle, ja moni alan pk-yritys olisi joutunut lopettamaan toimintansa, Lihakeskusliiton hallituksen jäsen Lainto sanoo.

Lue lisää:

Savusaunassa palvattua lihaa saanee jatkossakin – Suomi hakee pysyvää poikkeuslupaa EU:n raja-arvoihin

Palvaamossa heräsi huoli – käsityönä savustetut kinkut päätymässä EU:n kieltolistalle

Lue seuraavaksi