Hyppää sisältöön

Työaikajousto on Saksan talouden puskuri ja menestyksen salaisuus – rautavalimossa tilauskannan hiipuminen tarkoittaa vähemmän töitä ja vähemmän palkkaa

Kurzarbeitia on pidetty yhtenä syynä Saksan taloudelliseen menestykseen. Mutta sen yleistyminen alkuvuodesta on signaali Saksan talouden lisääntyneistä ongelmista.

Karsten Becker on Torgelowin rautavalimon pääsulattaja. Luottamushenkilö Manuela Redepenning on joutunut motivoimaan työntekijät viime vuosina useaan otteeseen työajan leikkaamiseen. Kuva: Suvi Turtiainen / Yle

TORGELOW Kipinät lentävät ympäri hallia, kun rautaa sulatetaan pian alkavaa valamistyötä varten.

Pääsulattaja Karsten Becker tumppaa savukkeensa ja siirtyy koppiin tietokoneen ääreen valmistelemaan prosessia.

Mustaa hiekkapölyä on kaikkialla. Meteli on epätasaista, mutta jatkuvaa.

Silti Becker viettäisi rautavalimon teollisuushallissa enemmän aikaa kuin tällä hetkellä on mahdollista.

Hänen työpaikkansa Torgelowin rautavalimo siirtyi tammikuussa tekemään lyhennettyä työaikaa tilausten peruuntumisen vuoksi.

Eniten valimossa valmistetaan tuulivoimaloiden turbiineja, mutta yhdessä hallissa on myös Wärtsilän tilaamia moottorinosia. Loppuvuodesta tilauskanta hiipui.

Käyttöön otettiin Saksan työmarkkinoiden puskuri eli työaikajousto.

Lyhennetty työaika eli saksalaisittain Kurzarbeit on yksi työmarkkinoiden joustomekanismeista. Kun yrityksellä menee huonosti, työaikaa voidaan viranomaisten hyväksynnällä leikata.

Työntekijöille se tarkoittaa vähemmän töitä ja vähemmän palkkaa. Becker on tähän jo tottunut, koska Torgelowin rautavalimo on leikannut työaikaa väliaikaisesti useita kertoja viime vuosien aikana.

– Nyt pitää katsoa tarkemmin, mihin saan rahani riittämään.

Karsten Becker seuraa raudan valamista Torgelowin rautavalimossa. Kuva: Suvi Turtiainen /Yle

Periaatteessa Becker kannattaa Kurzarbeit-mallia.

Hän muistaa sanoa, että työaikajouston vuoksi Saksan työmarkkinoilla on joustava maine myös rajojen ulkopuolella. Saksa on vientivetoinen talous. Kun vienti hiipuu, vaikutus näkyy suoraan teollisuuden työpaikoilla.

Vuoden 2008 finanssikriisissä Kurzarbeitia on pidetty yhtenä syynä sille, miksi Saksa selvisi verrattain hyvin. Yritykset saivat säästettyä kuluissa, mutta työntekijät eivät heti ensimmäisen notkahduksen tultua menettäneet työpaikkojaan.

Kriisin pahimmassa vaiheessa 2009 puolitoistamiljoonaa saksalaista teki lyhennettyä työaikaa.

Ja kun tilauksia alkoi taas tulla, yrityksillä oli osaava työvoima valmiina odottamassa eikä rekrytointitarve jarruttanut kasvua.

Mutta käytännössä Becker ei Kurzarbeitista pidä.

– Olisivat mieluummin irtisanoneet pari ihmistä, Becker sanoo.

Työmarkkinoiden joustoa olisi helpompi kannattaa, jos jousto ei tulisi suoraan omasta lompakosta.

Torgelowin rautavalimossa valmistetaan pääosin tuulivoimaloiden turbiineja, mutta myös moottorinosia muun muassa Wärtsilän tarpeisiin. Kuva: Suvi Turtiainen /Yle

Saksan taloudesta tulee nyt ristiriitaisia viestejä.

Viime vuonna talouskasvu oli hidasta, mutta paljon povattu taantuma jäi lopulta toteutumatta.

Maanantaina Ifo-tutkimuslaitoksen julkaisema kysely osoitti (siirryt toiseen palveluun), että teollisuuden yritysjohtajien usko tulevaisuuden näkymiin on hieman kohentunut. Silti nykyinen tilanne arvioitiin huonoksi, vaikka kysyntä ja tilaukset ovat elpyneet.

Kysely tehtiin ennen koronaepidemian puhkeamista kriisiksi Italiassa eli odotukset ovat nopeasti synkentyneet. Koronavirus on iskenyt myös Saksan autoteollisuuteen, kun Kiinan-kauppa on lähes pysähtynyt.

Lisäksi Kurzarbeitia tekevien määrä on yksi Saksan talouden signaaleista.

Loppuvuodesta teollisuusalan yrityksistä jopa 15 prosenttia kertoi aikovansa leikata työaikaa seuraavan kolmen kuukauden aikana. Vuoden 2019 lopussa Ifo arvioi, että Kurzarbeitia teki noin 100 000 ihmistä, mikä on enemmän kuin kertaakaan vuoden 2010 jälkeen.

Torgelowin rautavalimon toimitusjohtaja Peter Krumhoff on vetänyt ylleen suojatakin ja kypärän. Hänen johdollaan työaikaa päätettiin leikata jälleen tammikuusta alkaen.

Päätös ei ollut mieluisa.

– Meillä on kaikilla jo tästä kokemusta, mutta silti tilanne on epämiellyttävä. Lyhennettyä työaikaa tehdään vain silloin, kun yrityksellä menee huonosti, Krumhoff sanoo teollisuushallin ylätasanteella.

Toimitusjohtajan mukaan työajan leikkaaminen on silti vaihtoehdoista parempi.

– Jos Kurzarbeitia ei olisi, meidän pitäisi leikata työpaikkoja.

Valimon johtaja Peter Krumhoff joutuu välillä tekemään vaikeita päätöksiä. Kuva: Suvi Turtiainen /Yle

Krumhoffin mukaan työntekijöistä kiinni pitäminen on melkein tärkeämpää työnantajille kuin työntekijöille. Rautavalimolla on vaikea löytää osaavaa työvoimaa, mutta hyvät työntekijät sen sijaan löytävät hänen mukaansa helposti töitä.

Työttömyysaste on Saksassa matala, noin 5,3 prosenttia.

Teollisuushallissa joukko miehiä valuttaa hiekkaa siiloa pitkin. Osa puhuu saksaa aksentilla, kun Krumhoff kiertää juttelemassa miesten kanssa.

Osaajia haalitaan nyt entistä enemmän ulkomailta.

Torgelow sijaitsee uneliaalla seudulla Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltiossa pohjoisessa Saksassa. Alue kuului kylmän sodan aikana Itä-Saksaan ja on edelleen palkkakehityksessä Saksan länsiosaa jäljessä.

Toimitusjohtajan mukaan rautavalimon työntekijät ansaitsevat keskimäärin 1 900 euroa kuussa. Kurzarbeitin aikana palkasta katoaa 40 prosenttia, kun työaika lyhenee kolmeen päivään viikossa.

Rautavalimon luottamushenkilö Manuela Redepenning sanoo, että tilanne on työntekijöille vaikea myös alan miesvaltaisuuden vuoksi. Monessa perheessä mies ansaitsee yhä naista enemmän ja on siksi pääelättäjä.

Saksan valtio korvaa Kurzarbeitin aiheuttamaa palkkavajetta. Perheelliset saavat 67 prosenttia menetetystä palkanosasta ja perheettömät 60 prosenttia. Jos korvaus ei riitä, voi anoa lisäksi sosiaaliapua.

Redepenning on itse töissä rautavalimon hallinnossa. Mutta luottamushenkilönä hänen tehtävänsä on viime vuodet ollut myös motivoida työntekijät yhä uudestaan Kurzarbeit-jaksoon.

– Suurin hyöty on tietysti se, että loppupeleissä työpaikka säilyy eikä joudu kortistoon.

Rautavalimon työntekijöiden työaikaa ja sen mukana myös palkkoja on leikattu väliaikaisesti tammikuusta lähtien tilausten peruuntumisen vuoksi. Kuva: Suvi Turtiainen /Yle

Redepenningin mukaan tarvitaan lisäksi luottamusta siihen, että tulevaisuudessa tilanne on parempi. Kurzarbeit ei saa olla pitkä liukuma työpaikan katoamiseen.

Kanttiinissa Redepenning ja Krumhoff mahtuvat saman pöydän ääreen syömään kalacurrya.

Redepenning kuvailee työntekijöiden ja johdon välejä toimiviksi. Torgelowissa on käytössä paikallinen sopiminen työehdoista, joten yhdessä neuvottelu ilman liittoja on tapa toimia muutenkin.

– Rautavalimon johto päivittää joka kuukausi meille taloustilanteen. Mutta jos asiakas peruu yhtäkkiä tilauksen, siihen eivät he tai me voida vaikuttaa, Redepenning sanoo.

.
.