1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oppivelvollisuus

Ysiluokkalaiset opetusministerille Raisiossa: Kuka enää ostaa lukion koulukirjamme, kun nuoremmat saavat ne ilmaiseksi?

Opetusministeri Li Andersson ilahtui, kuinka hyvin koululaiset ovat perillä oppivelvollisuusiän korotuksesta.

oppivelvollisuus
Raman Veisi, Emilia Sunden ja Essi Tuokko ovat yhdeksäsluokkalaisia
Yhdeksäsluokkalaiset Raman Veisi, Emilia Sundén ja Essi Tuokko ostavat ensi syksynä vielä itse lukiokirjansa, sillä toisen asteen maksuttomuus astuu voimaan vasta syksyllä 2021. Päivi Leppänen / Yle

Raision Vaisaaren koulun yhdeksäsluokkalaiset saivat osallistua maanantaina opetusministerin kyselytuntiin. Teemana oli syksyllä 2021 voimaan astuva uusi oppivelvollisuuslaki.

Pikakysely paljasti, että 80 prosenttia peruskouluansa päättämässä olevista raisiolaisnuorista tiesi, mitä uudistus tarkoittaa. Suurimman osan mielestä oppivelvollisuuden laajentaminen on sekä hyvä että huono asia. Kriittisyys nousee nimenomaan siitä, että tämän hetken yhdeksäsluokkalaiset ovat väliinputoajia.

He ovat viimeinen ikäluokka, joka vielä maksaa ensi syksynä alkavan lukion kirjat itse. Syksyllä 2021 astuu voimaan maksuton toinen aste, ja lukiolaisille se tarkoittaa eritoten ilmaisia oppikirjoja.

Emilia Sundén, Essi Tuokko ja Raman Veisi ovat kaikki valmiita nostamaan peukkunsa ylös laajenevalle oppivelvollisuudelle, mutta kirjoihin kuluvat rahat saavat heidät mietteliäiksi.

– Meille 2004 syntyneille uudistus on ristiriitainen, sillä me joudumme vielä ensi syksynä ostamaan itse oppikirjat, koululäppärit ja muut opetusmateriaalit – toisin kuin meitä vuoden nuoremmat, sanoo Essi Tuokko.

– Kuka enää ostaa lukion koulukirjamme, kun nuoremmat saavat ne ilmaiseksi? jatkaa Emilia Sundén.

Opetusministeri Li Andersson
– Sellaista tilannetta ei jatkossa voi olla, että alaikäiset nuoret jättävät opintonsa kesken, sanoo opetusministeri Li Andersson.Peter Karlberg / Yle

Opetusministeri ymmärsi koululaisten huolen, mutta muistutti, että muutenkin oppikirjojen kierrätys olisi edelleen suotavaa.

– Ehkä opiskelijat voisivat myydä vanhoja kirjojaan kouluille.

Jo oli aikakin

Opetusministeri Li Andersson kertoi yhdeksäsluokkalaisille, että nykyinen oppivelvollisuuslaki on ollut voimassa jo sata vuotta. Siinä ajassa työelämän tarpeet ovat muuttuneet roimasti.

– Ministeri sanoi, että vain 40 prosenttia pelkän peruskoulun käyneistä on saanut työpaikan. Uskon, että jos suorittaa toisen asteen, on helpompi päästä työelämään, mietiskelee Raman Veisi.

Yksi koululaisten kysymys opetusministerille kuului: kumpi on tärkeämpi, lukio vai ammattikoulu? Siihen Andersson kieltäytyi vastaamasta, koska kumpaakin tarvitaan.

– Ministerikin sanoi, että päätös, menenkö lukioon vai ammattikoulutukseen, ei ole kiveen hakattu päätös. Myöhemminkin pystyy opintojaan vaihtamaan, jos tuntuu että on mennyt väärään paikkaan, Emilia Sundén muisteli ministerin sanoja.

Yksi malli ei sovi kaikille

Opetusministeri Li Andersson on saanut useampaankin kertaan kuulla kysymyksen, miten oppivelvollisuuden ikärajan nostaminen auttaa niitä nuoria, joilla olisi vaikeuksia selviytyä jo nykyisestäkin oppivelvollisuudesta.

– Sellaista tilannetta ei jatkossa voi olla, että alaikäiset nuoret jättävät opintonsa kesken. Ne on suoritettava muodossa tai toisessa 18 ikävuoteen asti.

Andersson korostaa tavoitteena sitä, että saadaan ihmiset opiskelemaan enemmän.

– Tietenkin pitää huolehtia myös siitä, että on erityyppisiä tapoja suorittaa oppivelvollisuus. Yksi malli ei sovi kaikille.

Lue lisää:

Onko ilmaisilla oppikirjoilla yllättävä seuraus? Monet kirjakaupat pelkäävät kuoliniskua

Oppivelvollisuuden laajentamissuunnitelmassa on edetty pohtimaan, miten opintojen maksuttomuus toteutetaan

Parikymppinen Ronja Wallgren kannattaa oppivelvollisuusiän nostamista: "Ei mulla ollut 16-vuotiaana mitään hajua, mitä tehdä tulevaisuudella"

Lue seuraavaksi