Huippulahjakas matemaatikkonainen teki avaruushistoriaa rotuerottelun varjossa – Katherine Johnson on kuollut 101-vuotiaana

Katherine Johnson teki huipputiedettään Nasan kulisseissa mustana naisena, kun Yhdysvaltain eteläisissä osavaltioissa elettiin vielä rotuerottelun aikaa.

matemaatikot
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama myönsi Katherine Johnsonille mitalin kiitokseksi hänen urastaan.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama myönsi vuonna 2015 Katherine Johnsonille mitalin kiitokseksi hänen urastaan. Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasassa pitkän uran tehnyt matemaatikko Katherine Johnson on kuollut 101-vuotiaana.

Suuren yleisön tietoisuuteen muutaman vuoden takaisesta Hidden Figures -elokuvasta noussut Johnson oli laskemassa muun muassa lentoratoja, joilla kuumoduuli vei ensimmäiset ihmiset Apollo-alukselta Kuuhun. Yhdysvallat teki ensimmäisen miehitetyn avaruuslennon Kuuhun vuonna 1969.

Vuonna 1918 syntynyt Johnson oli poikkeuksellisen lahjakas nuori, joka oli valmistunut lukiosta jo 14-vuotiaana. Koulutuksen saaminen vaati sinnikkyyttä hänen vanhemmiltaan, jotka muuttivat osittain toiselle paikkakunnalle, jotta Johnson pääsisi lukioon. Hänen kotikaupungissaan ei ollut lukiota mustille.

Johnson aloitti työskentelemisen Nasaa edeltäneessä Nacassa vuonna 1952. Erityisen poikkeuksellista Johnsonissa oli se, että hän teki huipputiedettään mustana naisena, kun Yhdysvaltain eteläisissä osavaltioissa elettiin vielä rotuerottelun aikaa.

Katherine Johnson työpöytänsä ääressä Nasan tutkimuslaitoksessa.
Katherine Johnson työpöytänsä ääressä Nasan tutkimuslaitoksessa vuonna 1962.. NASA

Nasan maanantaina Twitterissä julkaisemassa muistoviestissä avaruushallinto ylisti Johnsonin uraauurtavaa elämäntyötä sekä sitä, miten tämä rikkoi rodullisia ja sosiaalisia esteitä.

Johnson jäi eläkkeelle vuonna 1986. Hän sai suuren tunnustuksen vuonna 2015, kun presidentti Barack Obama myönsi hänelle presidentillisen vapauden mitalin. Se on korkein mitali, jonka siviili voi Yhdysvalloissa saada.

Lue myös:

Naiset, joiden laskelmat veivät ensimmäiset astronautit avaruuteen(2017)

Totta vai tarua – kuinka todenperäinen on elokuva Nasan matemaatikkonaisista?(2017)