1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. väkivaltarikokset

Pariskunta piti naisen entistä kumppania vankinaan ja pahoinpiteli törkeästi – oikeus tuomitsi ehdotonta vankeutta

Tuomitut riistivät miehen vapauden neljän viikon ajaksi vuodenvaihteessa 2019.

Mies ja nainen olivat esimerkiksi potkineet ja lyöneet uhriaan pesäpallomailalla ja nyrkeillä eri puolille vartaloa sekä pään alueelle. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut 24-vuotiaan naisen ja 36-vuotiaan miehen kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen tapauksessa, jossa nämä riistivät miehen liikkumisvapauden kuukauden ajaksi.

Pariskunta oli tavannut naisen entisen seurustelukumppanin Raahessa. Tämä oli velkaa naiselle. Osapuolet sopivat keskenään, että velat kuitattaisiin siten, että velkaa oleva mies lähtisi muuttoavuksi Kouvolaan.

Aluksi kolmikko oli sovussa keskenään. He tekivät muuttoa, liikkuivat yhdessä ja käyttivät päihteitä.

Uudenvuodenaattona kolmikko oli mennyt yhdessä Kouvolan Voikkaalla sijaitsevaan yksityisasuntoon, jossa nainen oli lyönyt entistä seurustelukumppaniaan keittiöveitsellä pakaraan.

Samassa yhteydessä nainen ja mies olivat ottaneet haltuunsa uhrin puhelimen, henkilökortin, pankin avainlukulistan ja käyttäjätunnukset sekä salasanat. Tuomitut olivat uhanneet uhriaan väkivallalla sekä tappamisella ja ilmoittaneet hänelle, ettei hän voi poistua asunnosta.

Tuomitut riistivät miehen vapauden neljän viikon ajaksi vuodenvaihteessa 2019. Tuona aikana he tekivät yhdessä väkivaltaa uhrille kahdessa yksityisasunnossa Kouvolassa sekä metsätiellä.

Ammuttiin nitojalla ja lyötiin vasaralla

Mies ja nainen olivat potkineet ja lyöneet uhriaan pesäpallomailalla ja nyrkeillä eri puolille vartaloa sekä pään alueelle.

Mies oli pahoinpidellyt uhria muun muassa ruiskuttamalla tämän niskaan kiehuvaa vettä ja lyönyt uhria astalolla eri puolille vartaloa. Lisäksi mies oli kuristanut uhria kaksi kertaa niin, että tämä oli menettänyt tajuntansa.

Nainen oli puolestaan esimerkiksi lyönyt uhria vasaralla päähän ja muualle vartaloon. Lisäksi hän oli ampunut tätä nitojalla eri puolille kehoa ja lyönyt päähän puisella naulakolla.

Nainen ja mies olivat myös harjanneet uhrin molempien käsien kämmenselkiä teräsharjalla ja liimanneet uhrin suun kaksi kertaa kiinni pikaliimalla. Mies oli pitänyt uhrista kiinni, kun nainen oli käyttänyt harjaa ja liimannut uhrin suun kiinni.

Uhrin kädet ja jalat ovat välillä olleet sidottuina nippusiteillä.

Pahoinpitelystä on aiheutunut uhrille ainakin ruhjeita, mustelmia ja palovammoja kasvoihin, niskaan, päähän, käsiin, sormiin ja jalkoihin sekä pistohaava pakaraan.

Syytteen mukaan tuomitut olivat uhanneet vahingoittaa uhrin lasta, jos tämä karkaa. Mies ja nainen olivat myös uhanneet uhria väkivallalla ja tappamisella.

Siirsivät uhrin rahoja itselleen

Mies ja nainen siirsivät tuomion mukaan uhrin rahoja omille tileilleen yli 3 700 euron edestä.

Tuomitut olivat myös pakottaneet uhrin pyytämään rahaa omalta isoisältään kahteen otteeseen, yhteensä 200 euroa. Mies ja nainen olivat siirtäneet isoisän uhrille siirtämät rahat omille tileilleen.

Syytteen mukaan mies ja nainen olivat käyttäneet uhria vapaudenriiston aikana pankissa uusimassa nettipankin avainlukulistaa. Hänet oli myös kuljetettu metsätien päähän, jossa häntä oli pahoinpidelty ainakin pesäpallomailalla ja teräsharjalla.

Teko päättyi vasta, kun uhri pääsi viimein pakenemaan yksityisasunnosta. Uhri juoksi läheiselle kioskille ja pyysi myyjää soittamaan apua.

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi väkivaltaa tehneen miehen pakottamisesta, törkeästä pahoinpitelystä, vapaudenriistosta ja ajokorttirikkomuksesta kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen. Saman rangaistuksen sai nainen, joka tuomittiin pakottamisesta, törkeästä pahoinpitelystä, vapaudenriistosta, huumausaineen käyttörikoksesta, rattijuopumuksesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

Molemmat tuomitut velvoitetaan maksamaan 300 euron uhkasakot, koska he jättivät saapumatta jutun pääkäsittelyyn marraskuussa.

Lisäksi tuomitut joutuvat maksamaan uhrille korvauksia muun muassa kivusta, särystä ja kärsimyksestä sekä maksamaan takaisin tältä anastamansa rahat.

Tuomio ei ole lainvoimainen.