1. yle.fi
  2. Uutiset

Lakiesitys kotihoidon pysäköinnin sallimisesta kieltoalueilla arveluttaa Lahdessa

Lahden kaupunki haluaa helpottaa kotihoidon työntekijöiden pysäköintiä, mutta ei liikenneturvallisuuden kustannuksella.

pysäköinti
Trafikmärke
Kotihoidolle esitetään laillista pysäköintioikeutta myös pysäköintikieltoalueilla.Yle/Veronica Montén

Lahden kaupunki on huolissaan kotihoidon pysäköintiin liittyvän lakiesityksen vaikutuksista liikenneturvallisuuteen. Kotihoidon työntekijöiden pysäköintiä halutaan helpottaa, jotta heillä ei menisi aikaa parkkipaikkojen etsimiseen.

Tieliikennelakiin esitetään muun muassa sellaista muutosta, että kotihoidon pysäköintitunnuksella saisi pysäköidä myös kieltoalueilla.

Projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen toteaa, että Lahtikin haluaisi ratkaisun ongelmaan, mutta pysäköinti on usein kielletty jostain turvallisuuteen liittyvästä syystä. Hankaluuksia voi tulla, jos muut autoilijat seuraavat mallia.

– Pelkäämme liikenneturvallisuuden kannalta, että jos kotihoidon autot on pysäköity huonoon paikkaan, ihmiset ottavat oppia, Jakonen pohtii.

Jakonen myös muistuttaa, että kotihoidon pysäköintimäärät ovat suuria, joten paikkoja tarvitaan runsaasti.

– Kotihoitajat saattavat pysäköidä 10–15 kertaa yhden vuoron aikana.

Kerrostalojen parkkipaikat avainasemassa

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta kutsui viime viikolla Lahden kaupungin kertomaan näkemyksensä lakiesityksestä. Projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen on vienyt kaupungin viestin päättäjille. Keskustelemassa ovat käyneet myös Kuopion ja Helsingin kaupungit, Kuntaliitto ja Kiinteistöliitto.

Näillä näkymin laki olisi sellainen, että kunnilla olisi mahdollisuus myöntää kotihoidolle lupa vapaampaan pysäköintiin. Jos lakiesitys menee luonnoksen mukaisesti läpi, Lahden kaupunki ei Jakosen mukaan luultavasti hyödynnä mahdollisuutta.

Kaupunki aikoo kuitenkin etsiä edelleen mahdollisuuksia helpottaa kotihoidon parkkirumbaa. Jakonen toteaa, että suurimmat ongelmat Lahdessa ovat kerrostaloalueilla, ja sen takia ongelma olisi parhaiten ratkaistavissa tonteilla. Apua olisi etenkin lyhytaikaisista asiointipysäköintipaikoista tai muuten osoitetuista parkkiruuduista, joita kotihoito saa käyttää.

Lue seuraavaksi