Sekä työllisten että työttömien määrä nousi vuoden takaisesta

Työnhakijoiden määrä TE-toimistoissa pysyi ennallaan, mutta pitkäaikaistyöttömien määrä notkahti.

Työllisyys ja työttömyys
Rakennusmies tekee tasoitustöitä rakennuksella.
Työllisten ja työttömien määrä voi lisääntyä yhtä aikaa, jos työmarkkinoille tulee lisää väkeä etsimään töitä.Karoliina Simoinen / Yle

Työllisyysasteen trendiluku oli tammikuussa 73,4 prosenttia, kertoo Tilastokeskus.

Sekä työllisten että työttömien määrä lisääntyi vuoden takaisesta. Työllisiä oli 46 000 ja työttömiä 15 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Työllisyysaste tarkoittaa 15–64-vuotiaiden työllisten osuutta samanikäisestä väestöstä. Työllisiä oli tammikuussa kaiken kaikkiaan 2,5 miljoonaa.

Työttömyysasteen trendiluku oli tammikuussa 6,8 prosenttia. Työttömiä oli Tilastokeskuksen mukaan tammikuussa yhteensä noin 200 000.

Työllisten ja työttömien määrä voi lisääntyä yhtä aikaa, jos työmarkkinoille tulee lisää väkeä etsimään töitä.

Ministeriö: Työnhakijoiden määrä ennallaan

TE-toimistoissa oli tammikuun lopussa yhteensä runsaat 250 000 työtöntä työnhakijaa, kertoo puolestaan työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsaus. Määrä on suurin piirtein samalla tasolla kuin vuotta aiemmin. Pitkäaikaistyöttömien määrä väheni 2 500 työnhakijalla.

Avoinna TE-toimistoissa olevien työpaikkojen määrä lisääntyi 12 000 kappaleella, ja niitä oli tammikuussa runsaat 146 000 kappaletta.

Ministeriön mukaan uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin tammikuussa noin 93 000 kappaletta, mikä oli lähes 6 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Ministeriön tiedot perustuvat alueellisten TE-toimistojen asiakasrekisteriin, kun taas Tilastokeskus laatii oman työvoimatutkimuksensa otostutkimuksena.

Työllisyyden lisääminen on yksi hallituksen tärkeimpiä tavoitteita. Tavoitteena on 75 prosentin työllisyysaste, mikä tarkoittaa sitä, että hallituskauden loppuun mennessä pitäisi saada 60 000 työpaikkaa lisää.

Valtiovarainministeriön väistyvä kansliapäällikkö Martti Hetemäki on esittänyt, että työllisyysasteen pitäisi kokonaisuudessaan nousta vuosikymmenen lopulla yli 80 prosentin, jotta suurten ikäluokkien kasvavista hoivamenoista selvittäisiin.

Lue lisää:

Haatainen: Hallitus on aikataulussa työllisyystavoitteen saavuttamisessa, työryhmien työ jatkuu

Mikä 75 prosentin työllisyysaste, kuinka paljon Suomessa on työttömiä? Ota ainakin nämä työllisyysluvut haltuun