Hyppää sisältöön

VTT laski uudelleen: lomamatka autolla Eurooppaan on vain jonkin verran ympäristöystävällisempää kuin lentäminen

Lukijat huomasivat, että aiemmassa jutussa oli ristiriitaisuuksia.

Kuva: Mostphotos

Yle julkaisi eilen jutun, jossa laskettiin, kuinka paljon hiilidioksidipäästöjä syntyy, kun pariskunta lähtee lomalle Espanjaan. Jutusta tuli valtavasti palautetta, koska tekstin ja grafiikan välillä näytti olevan ristiriitaisuuksia.

Jutun tiedot oli Ylelle laskenut Teknologian tutkimuskeskuksen VTT:n johtava tutkija Juhani Laurikko. Olimme yhteydessä Laurikkoon, joka selvensi jutun tietoja.

VTT:n laskelmat perustuvat Lipasto-tietokantaan (siirryt toiseen palveluun), jossa on etenkin laivaliikenteen osalta jonkin verran vanhentunutta tietoa, Laurikko sanoi. Toistaiseksi VTT:llä ei ole ollut rahoitusta tietokannan tietojen päivittämiseen.

Vanhentuneet tiedot laivaliikenteestä korostuivat eilen, kun Maj Jäntti Suomen varustamoista oli yhteydessä toimitukseen. Laivaliikenteessä päätettiin vuonna 2018 kansainvälisellä sopimuksella, että päästöjä leikataan 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Vertailukohdaksi asetettiin vuoden 2008 päästöjen taso.

Useissa tiedotusvälineissä on viimeisen parin vuoden kuluessa kerrottu, että laivaliikenne on yhtä saastuttavaa tai jopa vähän saastuttavampaa kuin lentoliikenne ainakin Tukholmaan matkustaessa – varsinkin jos voi valita potkurikoneen. Esimerkkeinä voi mainita Maaseudun Tulevaisuuden (siirryt toiseen palveluun), Vihreän langan (siirryt toiseen palveluun) ja Taloussanomien (siirryt toiseen palveluun) jutut.

Jäntti kertoi, että varustamojen seurannan mukaan Helsinki–Tukholma-välillä syntyy laivaliikenteessä hiilidoksidipäästöjä 21,5 kg matkustajaa kohti. Vastaava lentomatka synnyttää Finnairin oman ilmoituksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) vähintään tuplasti hiilidioksidipäästöjä, usein enemmänkin. Ulkopuolinen luokituslaitos tarkistaa varustamojen luvut.

Palataan vielä laskelmaan Espanjan matkasta. Tässä uusi laskelma, jonka VTT:n Laurikko on tarkistanut. Siinä on huomioitu varustamojen uudet tiedot päästöistä. Laskelmassa lähdetään Espanjan lomalle kaverin tai kumppanin kanssa.

Helsinki–Malaga suoralla lennolla

Hiilidioksidipäästöt 250 kg/matkustaja sisältäen siirtymät lentokentälle ja sieltä lomakohteeseen. Usein sanotaan, että lentoliikenteen päästöt pitäisi kertoa kahdella, koska päästöjen tuottaminen yläilmakehään on ilmastolle haitallisempaa kuin päästöt maan pinnalla.

Helsinki–Malaga Tukholman kautta maateitse

Hiilidioksidipäästöt laivalla ja yksityisautolla 265 kg/matkustaja. Suorat hiilidioksidipäästöt ovat samaa luokkaa lentämisen kanssa.

Hiilidioksidipäästöt laivalla ja bussilla 115 kg/matkustaja.

Hiilidioksidipäästöt laivalla ja junalla 160 kg/matkustaja.

Näissä laivamatkan osuus on 16 kg/matkustaja.

Helsinki–Malaga Saksan Travemunden kautta maateitse

Hiilidioksidipäästöt laivalla ja yksityisautolla 260 kg/matkustaja.

Hiilidioksidipäästöt laivalla ja bussilla 145 kg/matkustaja.

Hiilidioksidipäästöt laivalla ja junalla 175 kg/matkustaja.

Näissä laivamatkan osuus on 75 kg/matkustaja.

Helsinki–Malaga Tallinnan kautta maateitse

Hiilidioksidipäästöt laivalla ja yksityisautolla 290 kg/matkustaja.

Hiilidioksidipäästöt laivalla ja bussilla 115 kg/matkustaja.

Hiilidioksidipäästöt laivalla ja junalla 220 kg/matkustaja.

Näissä laivamatkan osuus on 6 kg/matkustaja.

Kaikissa näissä vaihtoehdoissa juna häviää bussille. Syynä ovat Länsi-Euroopan sähköntuotannon hiilidioksidipäästöt. Itä-Euroopassa päästöt ovat vielä korkeammat, siksi reitissä Tallinnan kautta juna on vielä selvemmin saastuttava bussiin verrattuna.

Eri vaihtoehtoja vertaillessa kannattaa muistaa, että maata pitkin Espanjaan matkustaessa aikaa kuluu 50–65 tuntia. Suora lento vie viitisen tuntia.

Keskustelu on auki 26.2. klo 23 asti.

Tämä juttu on osa Ilmasto-Jenni-sarjaa, jossa Jenni Frilander etsii (ja löytää) kahdeksan tapaa torjua ilmastonmuutosta ja ilmastoahdistusta.

Katso kaikki Ilmasto-Jenni-videot:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ilmasto-Jennin banneri