1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saksa

Merkelin puolueen johtoon jo kolme ehdokasta – kaksi näkyvää poliitikkoa yhdistävät voimansa

Kristillisdemokraattinen CDU-puolue valitsee huhtikuussa uuden puheenjohtajan ja samalla kansleriehdokkaan.

Saksa
Friedrich Merz, Armin Laschet ja Jens Spahn tiedotustilaisuudessa syksyllä 2018
Friedrich Merz (vas.), Armin Laschet ja Jens Spahn CDU:n aluejohdon tiedotustilaisuudessa 6. marraskuuta 2018.Frederic Scheidemann / EPA

Ehdokaslista Saksaa johtavan CDU-puolueen johtoon täydentyy nopeasti. Saksalaisviestimet kertoivat tiistaiaamuna puoluelähteisiin viitaten, että puoluejohtoon on tarjolla myös kahden miehen tiimi.

Mm. Süddeutsche Zeitung -lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi, että Armin Laschet ja Jens Spahn asettuvat yhdessä ehdolle. Lehden mukaan Nordrhein-Westfalenin osavaltion pääministeristä Laschetista tulisi puheenjohtaja ja terveysministeri Spahnista varapuheenjohtaja.

Laschet vahvisti aamupäivän tiedotustilaisuudessa pyrkivänsä puolueen puheenjohtajaksi, ja Spahn sanoi samassa tilaisuudessa tukevansa Laschetia.

Friedrich Merz ilmoittautui puheenjohtajakisaan myöhemmin tiistaina. Merz on toiminut pitkään talouselämässä ja hävisi toissa vuonna puoluejohtajavaalin täpärästi Kramp-Karrenbauerille. Kramp-Karrenbauer ilmoitti helmikuun alussa luopuvansa puheenjohtajuudesta.

Laschetin ja Spahnin yhteishankkeesta Merz sanoi mm. Spiegel-lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun), että "tosielämässä tällaista ehkä kutsuttaisiin kilpailua heikentäväksi kartelliksi".

Aiemmin kisaan oli virallisesti ilmoittautunut vain liittopäivien ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, entinen ympäristöministeri Norbert Röttgen. CDU valitsee puheenjohtajan ja samalla ehdokkaansa liittokansleri Angela Merkelin seuraajaksi huhtikuun lopulla.

Kramp-Karrenbauer sanoi maanantaina odottavansa johtajaehdokkaiden ilmoittautuvan tämän viikon aikana.

Uutista on päivitetty klo 10.52 ja 12.32 ehdokkaiden tiedotustilaisuuksien perusteella.

Lue myös:

Kirjeenvaihtajalta: Euroopan vaikutusvaltaisin työ on katkolla – ensimmäinen ilmoittautui Saksan valtapuolueen johtajakisaan mutta lähinnä urataktisista syistä

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi