1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Kesällä syntyneet lapset heräilevät talvivauvoja vähemmän

Pohjoismaiden valo-olosuhteet ovat ainutlaatuiset maailmassa. Kesällä ja talvella syntyneiden vauvojen uni on erilaista.

Unitutkimus
Vauva nukkuu.
Tampereella tutkittiin yhden kuukauden ikäisten vauvojen unta. Aivosähkökäyrää saatiin 88 vauvalta. Aineisto on maailmanlaajuisestikin varsin suuri, sillä unitutkimusta on työlästä tehdä. AOP

Kesällä ja talvella syntyneiden suomalaisvauvojen uni on rakenteeltaan erilaista. Professori Sari-Leena Himanen Tampereen yliopistosta kertoo, että kesällä syntyneillä vauvoilla oli kuukauden ikäisenä enemmän REM-unta, jonka katsotaan olevan tärkeää lapsen kehitykselle.

Pienen vauvan uni koostuu kolmesta eri univaiheesta: R-unta voi sanoa REM-unen edeltäjäksi. N-uni vastaa tulevaa NREM-unta. T-uni puolestaan on vain pienillä vauvoilla havaittava epäkypsä univaihe, jota ei enää havaita puolen vuoden iässä.

– Näillä kesällä syntyneillä lapsilla oli vähemmän epäkypsää unta. Näyttäisi siltä, että kesällä syntyneillä lapsilla olisi kypsempää unta kuin talvella syntyneillä yhden kuukauden iässä.

Vaikutusta lapsen kehitykseen ei tiedetä

Tutkijat eivät vielä osaa sanoa, vaikuttaako valoisaan ja pimeään vuodenaikaan syntyneiden vauvojen erilainen unenlaatu lapsen kehitykseen myöhemmin. Sen selvittäminen vaatii lisää tutkimusta.

Lapsi tarvitsee hyvälaatuista unta kehittyäkseen.

– Tiedetään, että esimerkiksi unen aikaiset hengityshäiriöt heikentävät lapsen älyllisiä kykyjä ja saattavat aiheuttaa käytöshäiriöitä jo pienilläkin lapsilla.

Tutkijat painottavat, että nyt saaduilla tutkimustuloksella ei ole sellaisenaan vaikutusta vauvaperheiden arkeen. Syntymävuodenaika on vain yksi tekijä, joka saattaa vaikuttaa vauvan unen rakenteeseen.

"Ihme olisi, jos valoisuus ei vaikuttaisi vauvojen uneen"

Yksi mielenkiintoinen löydös voi kuitenkin näkyä perheiden arjessa.

– Kesällä syntyneet lapset heräilivät vähemmän kesken unen jo yhden kuukauden iässä. Jos vauva on kova heräilemään, se voi jo olla perheen hyvinvoinnille ihan oleellinen asia, Himanen sanoo.

Tamperelainen tutkimusryhmä seurasi kaikkiaan 88 vauvan unta vuosina 2011–2013. Vauvat olivat tutkimushetkellä yhden kuukauden ikäsiä.

Tampereella tehty havainto valoisuuden vaikutuksesta vauvojen uneen oli ensimmäinen laatuaan maailmassa.

– Varsinkaan vauvoilla ei ole tällaista unitutkimusta tehty. Tässä on katsottu aivosähkökäyrää eli saadaan ihan tarkkaa tietoa, millaista se uni on, Himanen sanoo.

– Kun ajattelee Pohjoismaiden valoisuusolosuhteita, niin ovathan ne ihan ainutlaatuiset maailmassa. Ihme olisi, jos valoisuus ei vaikuttaisi vauvojen uneen. Kyllähän monet aikuisetkin nukkuvat eri tavalla kesällä ja talvella.

Seuraava tutkimus valoisuuden vaikutuksesta uneen on jo viimeistelyä vaille valmis eli lisää tuloksia on luvassa Tampereelta kevään aikana.

Tutkimukseen osallistuneita vauvoja on seurattu 5–7-vuotiaaksi saakka, joten heidän kehitystäänkin on tarkoitus tutkia. Tamperelaisia kiinnostaa myös se, miten kellojen siirto kesä- ja talviaikaan vaikuttaa vauvojen uneen.

Lue myös:

Tiesitkö, että saatoit periä uniongelmasi? Pohjoismaat ja Viro tutkivat nukkumista, tuloksia pidetään ainutlaatuisina

Lapsiperheitä valvottavista unipulmista uutta tietoa: unirytmi on aiemmin tiedettyä tärkeämpi, myös valaistuksella iso merkitys

Lue seuraavaksi