Kysely: Taloudellinen tilanne ja puolison puuttuminen lykkäävät lasten hankkimista

Väestöliiton asiantuntijan mukaan yllättävän moni toivoo valtiolta toimia syntyvyyden lisäämiseksi.

Enemmistö vastaajista on huolissaan syntyvyyden alenemisesta Suomessa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Yli 60 prosenttia 18–35-vuotiaista kertoo lykänneensä lasten hankkimista, kertoo toimihenkilöiden ammatillisen keskusjärjestön STTK:n tilaama kyselytutkimus (siirryt toiseen palveluun).

Tyypillisimmät syyt lasten hankinnan lykkäämiseen ovat heikko taloudellinen tilanne ja puolison puuttuminen. Myös opiskelu on yleinen syy lykätä lasten hankkimista.

Työelämän epävarmuus ja toimeentulon riittävyys korostuvat erityisesti naisten vastauksissa.

– Toimeentulon epävarmuus luo painetta erityisesti nuoriin sukupolviin. Huoli näkyy vaikeutena tehdä omaa elämää koskevia suunnitelmia, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Aula Research Oy toteutti sähköisen kyselyn 18–70-vuotiaille 3.–21. joulukuuta 2019. Kyselyyn vastasi yhteensä 3 022 henkilöä.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Valtion toimille tukea

Enemmistö vastaajista kertoo olevansa huolissaan syntyvyyden alenemisesta Suomessa. Erityisen huolissaan ovat yli 50-vuotiaat.

Syntyvyyden alenemisen merkittävimpinä seurauksina pidetään muun muassa eläkkeiden rahoittamisen vaarantumista ja julkisten palveluiden rapautumista.

Enemmistö vastaajista on sitä mieltä, että valtion pitäisi pyrkiä lisäämään syntyvyyttä Suomessa.

Väestöliiton tutkimusprofessorin Anna Rotkirchin mukaan valtion toimille on yllättävän vahva tuki.

–On kiinnostavaa, että vaikka lasten hankkimista epäröidään, moni toivoo, että valtion pitäisi tehdä jotain asialle, Rotkirch sanoo.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Maahanmuutto nopein keino

Vastaajien mukaan Suomi voisi parantaa syntyvyyttä lisäämällä vakituisia työsuhteita, parantamalla osa-aika- ja etätyön mahdollisuuksia sekä lisäämällä päivähoitopalveluiden joustavuutta.

Rotkirchin mukaan maahanmuutto on lyhyellä tähtäimellä nopein keino sopeutua syntyyden laskuun. Kyselyssä maahanmuuton lisäämistä kannattaa kuitenkin vain 25 prosenttia vastaajista.

– Siihen nähden, millaisia muutoksia nykyinen tilanne aiheuttaa, on aika hämmästyttävää, että maahanmuuton kannatus on niin alhainen, Rotkirch sanoo.

Lue aiheesta lisää: