1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Pandemiasuunnitelmat päivitetty, pienissäkin terveyskeskuksissa valmiudet koronapotilaiden hoitoon

Koronavirustartunnan on saanut koko maailmassa yli 80 000 ihmistä, Suomessa todettuja tapauksia on yksi.

koronavirus
Terveyskeskus -kyltti.
Jani Ilola / Yle

COVID-19 nimen saanut koronavirus on leviää edelleen. Suomessa todettuja tartuntoja on edelleen vain yksi, mutta terveydenhuolto varautuu taudinaiheuttajan todelliseen rantautumiseen.

Käytännössä esimerkiksi pohjoisessa Keski-Suomessa useiden kuntien terveydenhuollosta vastaava perusturvan liikelaitos Saarikka on päivittänyt pandemiasuunnitelmansa. Suunnitelma sisältää toimintamallit siihen, jos laaja pandemia tulee Suomeen.

– Miten turvaamme hoitohenkilöstön saatavuuden, mistä saamme tarvittaessa lisää hoitopaikkoja, miten suojaukset ja hygienia hoidetaan, luettelee Saarikan johtava ylilääkäri Sakari Ritala.

Pienissäkin terveyskeskuksissa on Ritalan valmius hoitaa koronaviruspotilaita ja järjestää eritystiloja. Jos epidemia leviää, voidaan hoitohenkilökuntaa siirtää muista tehtävistä osastotyöhön.

Euroopassa koronavirusta ei ole vielä juuri näkynyt, vaan tautitapaukset ovat keskittyneet Kiinaan. THL on kuitenkin päivittänyt ohjeensa (siirryt toiseen palveluun) kasvaneen sairastumisen riskin vuoksi.

Maailman terveysjärjestö WHO:n eilisen tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) (pdf) laboratoriossa varmistettuja tapauksia on todettu Italiassa yli sata ja Saksassa ja Ranskassa alle 20 kummassakin. Muissa Euroopan maissa luvut jäävät alle kymmeneen tai tartuntoja ei ole todettu lainkaan.

Koronavirus on on tappanut tähän mennessä yli kolme prosenttia sairastuneista. Euroopassa Italiassa kuolleita on kaksi ja Ranskassa yksi.

Laboratoriossa vahvistetaan kuitenkin vain niiden sairastumiset, jotka ovat ylipäänsä päätyneet terveydenhuollon piiriin. Tämä tarkoittaa, että luvut todennäköisesti näyttävät sairastuneiden määrän alakanttiin ja siten kuolleisuuden yläkanttiin.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Koronavirus lukuina

Varmistetut tartunnat

Euroopassa

Suomessa

Kuolleet

Euroopassa

Suomessa

Parantuneet

Euroopassa

Tartunnan saaneiden ja parantuneiden määrää ei voida mitata luotettavasti. Eri maissa ja Suomen sairaanhoitopiireissä testejä tehdään eri kriteerein. Siksi luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia.
Lähde: Johns Hopkins -yliopisto, THL

WHO:n ohjeet koronavirustartunnalta suojautumiseen ovat samat kuin muihinkin kausi-infektioihin liittyvät.

  • Vältä ole kontaktissa henkilöihin, joilla on hengitystieinfektio
  • Pese käsiä usein
  • Vältä suojaamatonta kontaktia eläimiin
  • Noudata itse hyvää yskimis- ja aivastusetikettiä

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Suomen rajojen avautuminen siirtynee suunnitellusta, Norja käänsi rokotejärjestyksen – nuorimmat rokotetaan ensimmäisinä

Lue seuraavaksi