Hyppää sisältöön

Silmäliimaaja iski Järvenpään kirjastoon ja aiheutti työntekijöille "hallitsemattomia painajaisia" – taustalla maailmalta tuttu hupailun muoto

Järvenpään kirjaston työntekijät saivat naureskella painajaisille, joita kirjojen kansiin liimatut silmät heille aiheuttivat.

Yhteensä kolme Järvenpään kirjastoon palautettua kirjaa oli saanut ylimääräiset silmät kansikuvien hahmoille. Kuva: Järvenpään kaupunginkirjasto

Järvenpään kaupunginkirjaston työntekijät saivat "painajaismaisen" yllätyksen, kun palautettujen kirjojen kannet olivat saaneet koristeeksi ylimääräiset silmät.

– Haluaisimme muistuttaa, että ette liimaisi irtosilmiä kirjojen kansiin. Sen lisäksi, että ne voivat vahingoittaa kirjan kansia, ne voivat myös aiheuttaa hallitsemattomia painajaisia meille työntekijöille, kirjasto kommentoi Facebookissa (siirryt toiseen palveluun).

Järvenpään kirjastopalveluiden päällikön Katariina Järveläisen mukaan palautettujen kirjojen mukana tulee aina välillä vastaan kaikenlaisia pieniä yllätyksiä: esimerkiksi rakkauskirjeitä tai kirjanmerkkinä käytettyjä meetvurstiviipaleita.

Kirjoihin kiinnitetyt silmät olivat hänen mukaansa onneksi harmitonta hupia ja irtosivat kansimuovista jälkiä jättämättä.

– Ellei harmiksi lasketa hyvää tuulta, hillitsemättömiä naurunpurskahduksia ja valikoimattomia painajaisia, Järveläinen veistelee.

Silmäliimaus on halpaa ja hauskaa huvia

Silmävandalismi tai silmäliimaaminen on kansainvälisesti levittäytynyt hupailun muoto. Silmäliimauksista saatuja hauskoja kuvia on jaettu lukuisissa blogeissa ja esimerkiksi harrastukselle tarkoitetulla Reddit-sivulla (siirryt toiseen palveluun).

Kaksi vuotta sitten katutaiteilija Vanyu Krastev liimaili tempauksena (siirryt toiseen palveluun) Bulgariassa runsaasti silmiä erilaisiin paikkoihin kaduilla, kuten kiviin, roskiksiin ja vesiposteihin.

Ilmiö on rantautunut meillekin. Facebookin suomalaisen Silmäliimaajat-ryhmän perustajan Riikka Koksun mielestä silmien liimaus on halpaa ja hauskaa huvia, jolla piristää niin itseä kuin muitakin.

– Kun aikuinen ihminen kaivaa laukusta pussukan tai rasian ja hihitellen liimaa tekosilmät sopivaan kohteeseen ja sitten kaivaa vielä puhelimen ja ottaa kuvan, niin siinä on sisäinen lapsi kaivettu esiin ja ollaan elämän ilon jonkinlaisessa ytimessä, hän kuvailee.

Koksun haaveena olisi tulevaisuudessa järjestää parhaista silmäliimauksista valokuvanäyttely. Silmäliimaajien ryhmässä on tällä hetkellä hieman yli 600 jäsentä.

.
.