1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Hosni Mubarak

Egyptin pitkäaikainen, kansannousussa syrjäytetty presidentti Hosni Mubarak on kuollut

Hosni Mubarak ehti olla Egyptin johdossa 30 vuoden ajan.

Hosni Mubarak
 Hosni Mubarak
Hosni MubarakAmel Pain / EPA

Egyptin pitkäaikainen, syrjäytetty presidentti Hosni Mubarak on kuollut. Asiasta kertoo Egyptin valtiontelevisio.

Mubarak kuoli sairaalassa Kairossa 91-vuotiaana. Pitkään sairastellut Mubarak oli leikattu muutamia viikkoja aiemmin.

Vuonna 1928 syntynyt Hosni Mubarak ehti olla Egyptin johdossa 30 vuoden ajan. Mubarak syrjäytettiin vallasta arabikevään mielenosoitusten aikana. Lähes kolme viikkoa Egyptiä ravistelleet mielenosoitukset johtivat Mubarakin eroon 11. helmikuuta 2011.

Salamurhan kautta johtoon

Mubarak oli 24-vuotias ilmavoimien pilotti, kun sotilasvallankaappaus syrjäytti Egyptin kuningas Faroukin 1952. Mubarak eteni sotilasurallaan, ja varsinkin kuuden päivän sodan jälkeen 1967 hänen uransa ilmavoimissa sai ilmaa siipiensä alle. Mubarak nimitettiin ilmavoimien johtoon 1972.

Mubarak oli kunnostautunut ilmavoimien komentajana vuoden 1973 sodassa Israelia vastaan. Niin sanottu Jom Kippurin sota oli lievittänyt sitä häpeää, jota vuosien 1948 ja 1967 tappiot olivat aiheuttaneet Egyptin armeijalle.

Presidentti Anwar Sadatille Mubarak oli luottomies, ja Sadat nimitti poliittisesti kokemattoman Mubarakin varapresidentiksi 1975.

Henry Kissinger, Gerald Ford,  Mohammed Anwar as Sadat ja  Hosni Mubarak 1974.
Yhdysvaltain ulkoministeri Henry Kissinger, presidentti Gerald Ford, Egyptin presidentti Anwar al-Sadat ja Hosni Mubarak tapasivat vuonna 1974.Harry Weber / Ullstein bild/ AOP

Mubarak nousi Egyptin johtoon, kun Sadat joutui salamurhan uhriksi. Lokakuun 6. päivänä 1981 Anwar Sadat oli vastaanottamassa sotilasparaatia, kun joukko islamistisia sotilaita avasi tulen ja heitti kranaatteja häntä kohti.

 Hosni Mubarak ja Anwar al-Sadat sotilasparatiissa Kairossa 1981.
Hosni Mubarak ja Anwar al-Sadat sotilasparatiissa Kairossa 1981.Farouk Ibrahim / EPA

Sadat sekä useita arvovieraita kuoli iskussa. Sadatin vieressä istunut varapresidentti Hosni Mubarak välttyi täpärästi kuolemalta ja sai tilaisuuden tarttua vallan kahvaan. Mubarak selviytyi myöhemmin kuudesta yrityksestä henkeään vastaan.

 Hosni Mubarak 1989.
Hosni Mubarak Saksan-vierailulla 1989.Ullstein bild/ AOP

Poikkeuslaki voimassa koko kauden

Presidenttinä Mubarak hallitsi Egyptiä poikkeustilalakien turvin koko virassaolonsa ajan. Järjestely mahdollisti kansalaisten perusoikeuksien polkemisen ja laajat vastustajiin kohdistuvat pidätysvaltuudet.

Poikkeustilaa Mubarakin hallinto perusteli islamistien terrorismilla. Aika ajoin terrorismi silti leimahti Mubarakin kaudella, muun muassa häiritsemään maan turismia.

Mubarak onnistui kuitenkin pysymään vallassa 30 vuoden ajan ja saamaan jopa kansainvälistä arvostusta lähinnä länsimaissa seuraamalla edeltäjänsä Anwar Sadatin jalanjälkiä Lähi-idän myrskyisässä politiikassa. Sadat oli solminut monien arabimaiden vastustuksesta huolimatta rauhan Israelin kanssa.

Hosni Mubarak ja Helmut Kohl 1997.
Hosni Mubarak ja Helmut Kohl Mubarakin Saksan-vierailulla 1997.Ullstein bild/ AOP

Faarao kaatui

Viimeisinä vuosinaan Egyptin "faaraona" tunnetun Mubarakin hallintoon kohdistui uudistusvaatimuksia sekä maan sisältä että esimerkiksi Yhdysvalloista.

Hosni Mubarak ja Barack Obama 2009.
Hosni Mubarak ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama Valkoisessa talossa vuonna 2009.Carrie Devorah / AOP

Arabikevään kumousliikehdintää Mubarak ei enää kyennyt hillitsemään. Sadat tuhannet mielenosoittajat vaativat presidentin eroa.

Aluksi presidentti ilmoitti, ettei hän enää asetu ehdolle seuraavissa vaaleissa. Mielenosoituksia tämä ei hillinnyt, ja presidentti joutui jättämään tehtävänsä.

Hosni Mubarak
Egyptin entinen presidentti Hosni Mubarak sotilassairaalassa vuonna 2016.Khaled el-Fiqi / EPA

Mubarak siirsi presidentin viran varapresidentille. Mutta uusilta nöyryytyksiltä se ei häntä enää pelastanut. Yli 800 mielenosoittajaa oli menettänyt kansannousussa henkensä ja presidentti asetettiin syytteeseen osallisuudesta heidän surmaamiseensa.

Toukokuussa 2012 Mubarakille luettiin oikeudessa tuomio. Elinkautiseen tuomittu entinen presidentti passitettiin saman tien vankilaan. Korkein oikeus vapautti hänet lopulta murhasyytteistä, mutta kolmen vuoden tuomio korruptiosta jäi voimaan.

Kaikkiaan Mubarak ehti olla vangittuna kuusi vuotta ennen vapauttamistaan 2017. Hän kärsi tuomiotaan sotilassairaalassa. Myöhemmin hän palasi kotiinsa, ja vietti hiljaiseloa sairastellen viimeiset vuotensa.

Lue myös:

Kansannousussa syrjäytetty Hosni Mubarak pääsi vankilasta

Lähi-idän vakauden takuumies joutui eroamaan

Egyptissä riemuitaan: Presidentti Mubarak erosi

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi