Suomalaiset pankit tiukkoina – venäläisten kiinteistönomistajien tilejä suljettu ja tilin avaaminen vaikeaa

Länsimaiden Venäjä-pakotteet ja rahanpesusäännösten tiukentuminen ovat vaikeuttaneet venäläisten pankkiasioimista Suomessa.

pankkitoiminta
Wooddreamin lomamökkejä Taipalsaarella
Wooddream-lomamökkejä Taipalsaarella.Kare Lehtonen/Yle

Moskovalaiset Aleksandr ja Anna Shuljak ostivat 2010-luvun alussa maata Saimaan saaristokunnasta Taipalsaarelta Etelä-Karjalasta. Tarkoituksena oli rakentaa paikalle lomamökkejä ja vuokrata niitä.

Rakennustyöt lähtivät käyntiin, mutta ne keskeytyivät, kun Venäjä puuttui Ukrainan tapahtumiin vuonna 2014.

– Venäjän ja Euroopan unionin suhteet kärjistyivät, ja suomalaiset pankit eivät enää suostuneet rahoittamaan hanketta, Aleksandr Shuljak kertoo.

 Anna ja Aleksandr Shuljak
Anna ja Aleksandr Shuljak.Kare Lehtonen/Yle

Lomakylä seisoi keskeneräisenä noin viisi vuotta, kunnes pariskunta päätti rahoittaa hankkeen itse myymällä omaisuuttaan Venäjällä. Myyntiin meni Moskovan asunto, tienvarsimotelli sekä ravintola Moskovan ulkopuolella.

Viime vuoden keväällä lomakylä valmistui Taipalsaarella, ja majoitustoiminta lähti käyntiin. Samalla pariskunta muutti Taipalsaarelle pyörittämään lomakylän toimintaa.

– Viihdymme Suomessa ja Taipalsaarella. Sen vuoksi päätimme kokeilla myös liiketoimintaa täällä, Aleksandr Shuljak kertoo.

Pankkitili suljettiin

Pankki kuitenkin sulki yllättäin pariskunnan suomalaisen yrityksen pankkitilin, jonka kautta he hoitavat lomakylän toimintaa.

– Olimme yllättyneitä pankkitilin sulkemisesta, koska mielestämme pystyimme selkeästi osoittamaan mistä rahamme ovat tulleet, Aleksandr Shuljak sanoo.

Lomakylän toiminta kuitenkin jatkui, koska toinen pankki jatkoi yhteistyötä yrityksen kanssa.

Wooddreamin lomamökkejä Taipalsaarella
Kare Lehtonen/Yle

Yleinen ongelma

Imatralaisen kiinteistönvälittäjä Ensio Pulkkisen mukaan liiketoimintaa tai kiinteistöjä Suomessa omistavilla Venäjän kansalaisilla on yhä useammin ongelmia asioinnissa suomalaisten pankkien ja jopa vakuutusyhtiöiden kanssa.

– Kyllä se vaikeammaksi menee koko ajan. Totta kai asiat ja taustat pitää selvittää, mutta joskus tuntuu, että asiointi tehdään turhan hankalaksi, Pulkkinen sanoo.

kiinteistövälittäjä Ensio Pulkkinen
Kare Lehtonen/Yle

Ongelmat koskevat sekä henkilöitä, joilla on jo omaisuutta Suomessa että uusia omistajia.

– Osalla vanhoista omistajista on jostain syystä suljettu tilejä ja uusilla kiinteistönostajilla on vaikeuksia avata tili pankissa. Pelkkä kiinteistönomistaminen ei välttämättä riitä tilin avaamiseen.

Pulkkisen mukaan venäläisillä on vaikeuksia saada jopa vakuutuksia kiinteistöilleen.

Tilin sulkeminen aiheuttaa monenlaisia vaikeuksia.

– Asiakas sitten kyselee, että miten hän saa esimerkiksi veronsa ja sähkönsä, maksettua, Pulkkinen huomauttaa.

Vaikeuksia myös yrityksille

Venläisten ongelmat pankkiasioinnissa on havaittu myös Lappeenrannan kaupungin ja lähikuntien omistamassa elinkeinoyhtiö Wirmassa. Venäläinen asiakas saattaa joutua kääntymään usean pankin puoleen, ennen kuin saa tilin avattua.

– Se on aika pankkikohtaista, että miten ne toimivat, kertoo Wirman sijoittumispalvelujen asiantuntija Sampo Vehviläinen.

Wirma opastaakin venäläisiä asiakkaitaan valmistautumaan erityisen hyvin asiointiin suomalaisten pankkien kanssa.

– Sparraamme yrityksiä kohtaamaan pankin, koska siellä pitää pystyä kertomaan tarkkaan, että mitä yritys tekee, ja esittää selkeä liiketoimintasuunnitelma, Vehviläinen sanoo.

Wirmalla on ollut myös venäläisiä asiakkaita, joilta pankit ovat lakkauttaneet pankkitilin.

– Yleensä tilanteet saadaan hoidettua, mutta joskus yritys on joutunut jopa lopettamaan toimintansa, Vehviläinen kertoo

Selvityksistä lisää työtä pankeille

Etelä-Karjalan Osuuspankin mukaan länsimaiden vuoden 2014 jälkeen Venäjälle asettamat pakotteet ja osittain myös rahanpesusäädösten tiukentuminen teettävät lisätöitä pankeille.

Pankin pitää tutkia asiakkaan ja hänen rahojensa taustaa entistäkin tarkemmin. Epäilyttävistä maksuista tai tilisiirroista pitää pyytää asiakkaalta selvityksiä. Selvityksiä pitää arvioida ja asiakkaan kanssa pitää mahdollisesti tavata.

Tällä voi olla vaikutusta pankin halukkuuteen avata tili.

– Työmäärän lisääntyminen vaikuttaa jossain määrin siihen avataanko tili, kertoo Etelä-Karjalan Osuuspankin toimitusjohtaja Petri Krohns.

Krohns korostaa, että Suomessa asuvalle yksityishenkilölle pankin pitää tarjota peruspankkipalvelut, joihin kuuluu myös tilin avaaminen. Pankki voi kuitenkin kieltäytyä tilin avaamisesta yritykselle tai ETA-alueen ulkopuolella asuvalle henkilölle.

Taipalsaarelle kotiutunut Shuljakin yrittäjäpariskunta suhtautuu kuitenkin luottavaisesti tulevaisuuteen.

– Toivomme, että ongelmat ovat jo takanapäin ja pääsemme tekemään työtä ja kehittämään toimintaa, Aleksandr Shuljak kertoo.