Lakkautettava kyläkoulu vie usein myös kylän ainoan kokoontumis- ja harrastuspaikan

Kyläyhdistys on avainasemassa kylän elinvoiman ylläpitäjänä.

kyläkoulut
Leinmäen kylätalo täytyy väestä usein.
Leinmäen kylätalo täyttyy kyläläisistä, varsinkin lettupäivinä.Lassi Lähteenmäki / Yle

Kyläkoulujen lakkautuksista puhutaan melkein joka viikko, mutta kohta se loppuu. Suomen kyläkouluista on nimittäin jo lakkautettu 90 prosenttia. Vielä vuonna 2000 Manner-Suomessa oli vain kolme yhden koulun kuntaa, nyt niitä on noin 50.

Leinmäki sai koulukriisistä uutta puhtia

Laitilan Leinmäki on hyvä esimerkki kylästä, joka ei antanut koulun lakkautuksen lamaannuttaa kylän elämää. Kun koulu yli 10 vuotta sitten hiljeni, kyläyhdistys osti kiinteistön ja kunnosti sen kylätaloksi. Samalla kylän oma toiminta vilkastui eli uutta toimintaa on vuosien myötä keksitty.

Leinmäen kylätalon ikkunasta loistavat valot joka viikko vuoden ympäri. Vilkkainta on kuitenkin kesäisin. Silloin järjestetään kesätori joka perjantai. Lettujen, munkkien ja kahvin myynnillä kyläyhdistys saa samalla rahaa talon ylläpitoon.

Opetustaulussa neuvotaan pesemään kädet.
Vanhoista kouluajoista Leinmäen kylätalolla muistuttavat vanhat opetustaulut.Lassi Lähteenmäki / Yle

Vanhan koulun ostoa kannattaa harkita huolella

Lounais-Suomessa on muutamia kymmeniä kylätaloja, jotka ovat vanhoja lakkautettuja koulukiinteistöjä. Koulun ostoa kannattaa pohtia hyvinkin huolella.

– Talon osto vaatii suunnitelmallisuutta, tulisieluja ja selkeän ajatuksen mitä tulevaisuus tuo tullessaan, kiteyttää Varsinais-Suomen kyläasiamies Tauno Linkoranta.

Oston alkuvaiheessa kuluja tulee kiinteistön oston lisäksi mahdollisista remonteista. On aika yleistä, että kiinteistön lämmitysjärjestelmä kaipaa modernisointia. Alku-urakan jälkeen tulee juoksevia kuluja vakuutuksista, kiinteistöverosta, lämmittämisestä ja sähköstä.

EU:n rahoitusta on mahdollista saada varsinkin alkuinvestointeihin, mutta avustuksen hakeminen teettää töitä.

Kojonkulman koulu
Kojonkulman koulun tulevaisuus on vaakalaudalla.Lassi Lähteenmäki / Yle

Mitä tapahtuu Kojonkulmalle?

Kojonkulman koulu Loimaalla on hyvässä kunnossa. Punaisen koulurakennuksen vuorilaudat hohtavat uutuuttaan ja viereen myöhemmin rakennettu liikuntahalli on erittäin siistissä kunnossa. Koulun tiloja käyttävät kylällä toimivat yhdistykset ahkerasti.

– 4H, martat ja kyläyhdistys kokoontuvat. On myös seurakunnan päiväpiiriä, luettelee Kojonkulman vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Marika Sadonoja.

Kojonkulman kohtalo on tulossa Loimaan päättäviin elimiin lähiaikoina. Esityksen mukaan koulu ei saisi enää jatkaa. Kojonkulmalla mietitäänkin nyt, miten lasten koulukyydit järjestetään ja mitä koulukiinteistölle ja koko kylälle jatkossa tapahtuu.