Oulusta Haaparannan kautta Keski-Eurooppaan? Junareitistä hyötyisivät matkailu, tiede kuin kauppakin, Pohjois-Pohjanmaan liitosta uskotaan

Reitin toteutuminen vaatii Suomen puolella muun muassa Keminmaan Laurilan ja Tornion välisen radan sähköistämistä.

rautatieliikenne
Raiteet.
Junayhteys Ruotsiin mahdollistaisi esimerkiksi raaka-aineiden ja teollisuustuotteiden kuljettamisen rautateitse Euroopan sisämarkkinoille. Kuvituskuva.Jyrki Lyytikkä / Yle

Oulun ja Haaparannan välisen raideliikenteen kehittämisellä on matkailullista potentiaalia.

Pohjois-Pohjanmaan liiton suunnittelupäällikkö Jussi Rämet toteaa, että ratayhteyden kuntoon saattamisessa avautuisi yhteys Keski-Eurooppaa myöten.

Rämetin mukaan rata edistäisi myös Perämeren kaaren työmatkaliikennettä.

Muun muassa Oulun yliopiston ja Luulajan teknillisen yliopiston tiivis yhteistyö hyötyisi junamatkustamisen mahdollisuudesta.

Oulun ja Luulajan välisen henkilöjunaliikenteen esteenä on radan sähköistyksen uupuminen Keminmaan Laurilan ja Tornion väliltä.

Junayhteys Ruotsiin mahdollistaisi myös raaka-aineiden ja teollisuustuotteiden kuljettamisen rautateitse Euroopan sisämarkkinoille. Tavara- ja matkustajaliikenteelle avautuisi yhteys myös jäämeren rannalle Norjan Narvikiin.

Liikenne ja viestintäministeriö hakee EU:n rahoitustukea raideliikenteen kehittämiseen Oulu-Laurila-Tornio-Haaparanta -välillä. Ministeriö hakee 3, 2 miljoonan euron suunnitteluhankkeeseen tukea 1,6 miljoonaa euroa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi. (siirryt toiseen palveluun)

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)