1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Suomalaisia eristyksissä Teneriffalla: Lääkärintarkastuksen odottelua ja sosiaalisen median kautta viestittelyä sukulaisille

Tieto korona-karanteenista tuli aamulla hotellihuoneen oven alta työnnetyllä lapulla.

Karanteenissa oleva Pirjo Ervasti-Saksala toivoo, että välillä pääsisi edes hotellin uima-altaalle. Kuva: Pirjo Ervasti-Saksala

Teneriffalaisessa hotellissa karanteenissa oleva suomalaiset ovat melkoisessa tiedotuspimennossa

Pietarsaarelainen aviopari Peter Furu ja Lena Smeds-Furu kertovat, että hotellissa majoittuvat ovat verkkomedioiden tiedon varassa. Hotelli ei ole järjestänyt minkäänlaista infotilaisuutta asukkaille.

– Täällä on meidän tietääksemme neljä suomalaista ja pari ruotsalaista. Juttelin ruotsalaisen kanssa äsken, eikä hänkään tiedä yhtään enempää kuin mekään.

Samaa kertoo hämeenlinnalainen Pirjo Ervasti-Saksala.

– Aamulla tosiaan huomattiin, että oven alta oli tullut lappu. Siinä sanottiin, että hotelli on laitettu eristyksiin ja huoneesta ei saa poistua.

Tieto erityksestä tuli oven alta työnnetyllä lapulla. Kuva: Peter Furu

Peter Furun mukaan lapussa kerrottiin, että eristys johtuu koronaviruksesta. Selitys asukkaille kerrottiin englanniksi, espanjaksi, saksaksi ja venäjäksi.

– Syy tietysti kerrottiin eli koronavirus, Furu kertoo.

Hän yritti soittaa hotellin vastaanottoon, mutta sieltä ei vastattu.

– Vähän ajan kuluttua respasta soitettiin, että aamupalalla saa käydä, mutta hotellin alueelta ei saa lähteä pois.

Välillä pääsi uima-altaalle, sitten pyydettiin takaisin huoneisiin

Miehensä, tyttärensä ja isänsä kanssa matkalla oleva Ervasti-Saksalan ryhmä ehti odottaa huoneessa jopa muutaman tunnin ennen kuin käytävällä kulkenut hotellivieras kertoi tarjolla olevasta aamupalasta.

– Hän sanoi, että joo joo, siellä on aamupalaa tarjolla ja sitten mekin uskaltauduimme aamupalalle.

Sen jälkeen he lähtivät uima-altaalle.

– Oltiinkohan ehkä pari tuntia oltu siellä, kun tultiin sanomaan, että nyt pitäisi mennä takaisin huoneisiin, että paikallinen lääkäri on tulossa kiertämään huoneita.Sillä tiedolla ollaan edelleenkin hotellihuoneessa, Ervasti-Saksala kertoo.

Samalla Ervasti-Saksala arvoi, että lääkärin tulo saattaa kestää pitkään, koska hotelli on niin iso.

– Emme tiedä mitä he tekevät, tekevätkö testejä, mitään ei ole informoitu. Pyydettiin vaan palaamaan huoneisiin, että lääkäri tulee. Täällä on monta sataa huonetta, joten tovin varmaan kestää kun nämä kaikki käydään läpi.

Töihinkin pitäisi päästä

Sinänsä Ervasti-Saksalaa ei matkan venyminen huoleta, koska sille ei nyt voi mitään. Työpaikalle on kerrottu, että loma venyy.

Lena Lena Smeds-Furu ja Peter Furu Pietarsaaresta lomailevat hotellissa, joka eristettiin korona viruksen takia. Kuva: Peter Furu

– AIka ei vielä ole tuntunut pitkältä. Onneksi on tuota viihdykettä ja onneksi on tuo sosiaalinen media. Sieltä tulee kavereilta ja sukulaisilta viestejä koko ajan, ja yritetään pitää heitäkin vähän ajan tasalla.

– Toivotaan että jatkossa päästään tuonne altaalle, kyllä tämään sitten kestää. Nätti keli täällä on, joten sen puitteissa ei ole mitään ongelmia.

Samoilla linjoilla on pietarsaarelainen Peter Furu. Hänen mukaansa hotellin asukkaat ovat rauhallisia. Esimerkiksi allasalueella näyttää aivan normaalilta. Ihmiset ottavat aurinkoa ja viettävät aikaa. Valtaosa hotellin asukkaista on Furun mukaan eläkeikäisiä, mutta mukana on jonkin verran lapsiperheitä.

Omatoimimatkalle lähteneet pietarsaarelaiset majoittuivat Costa Adeje Palaceen torstaina 20.2. Heidän oli tarkoitus siirtyä jatkamaan lomaansa Playa de las Américasin kaupunkiin huomenna. Hotelli oli jo varattuna.

– Katsotaan myöhemmin, miten menee korvausten kanssa.

Pariskunta on kuullut suomalaisen median kautta, että karanteeni voi kestää kaksi viikkoa. Mitään virallista vahvistusta he eivät ole huhulle saaneet.

– Nyt naurattaa, sitten itkeskellään ja lopuksi varmaan potuttaa, Peter Furu miettii.

Furu toteaa, ettei heillä olisi aikaa tai mahdollisuutta olla jumissa Teneriffalla, koska molemmat ovat työelämässä. Työnantajat eivät ole vielä ottaneet yhteyttä, mutta jälkikasvun kanssa on juteltu. Kotona Pietarsaaressa ollaan myös vielä hyvällä ja luottavaisella mielellä.

Lue lisää:

20 suomalaista karanteenissa Teneriffalla hotellissa koronaviruksen vuoksi – kesto kaksi viikkoa, saavat liikkua hotellin alueella

Lue tästä kaikki tuoreimmat tiedot koronaviruksesta