Maansiirtoyritysten pomoille tuomiot ympäristön turmelemisesta – varastoivat vuosikausia purkujätettä maaseudulle

Oikeus hylkäsi yhden henkilön syytteet.

ympäristörikokset
Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta
Yle

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on antanut tuomion pitkään jatkuneesta ympäristön turmelemisesta Lappeenrannassa.

Maansiirtoyrityksen toiminnasta vastaava mies tuomittiin 60 päivän ehdollisen vankeusrangaistukseen ympäristön turmelemisesta. Yhtiön työntekijänä sekä toisen maansiirtoyhtiön toiminnasta vastaava nainen tuomittiin maksamaan 40 päiväsakkoa ympäristön turmelemisesta.

Molemmat henkilöt toimivat yrityksissä, jotka varastoivat rakennusten purkujätettä ympäristölupien vastaisesti.

Yrityksillä oli lupa vastaanottaa ja käsitellä alueella betonijätettä ja puunkantoja. Jäte olisi pitänyt kuitenkin toimittaa säännöllisesti eteenpäin eikä sitä saanut käyttää maan rakentamiseen.

Yritykset toimittivat kymmenen vuoden aikana alueelle noin 10 000 tonnia purkujätettä. Alueelle tuotiin betoni- ja tiilijätettä sekä puunkantoja. Purkujätekasat ovat roskanneet aluetta sekä vähentäneet ympäristön yleistä viihtyisyyttä.

Lisäksi yritykset ovat laiminlyöneet raportointivelvollisuutensa. Purkujätteestä olisi pitänyt laatia vuosittain raportit ympäristönsuojeluviranomaiselle.

Syytettynä oli myös kolmas henkilö, mutta oikeus hylkäsi hänen syytteensä. Lisäksi oikeus hylkäsi ympäristön turmelemisesta tuomittujen syytteet veropetoksista.