1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Savo

Lopetusuhan alla olevan salaattitehtaan työntekijät jäävät päiväksi kotiin Juvalla – toimitusjohtaja: Lakko on laiton

Etelä-Savossa Juvalla sijaitsevan Salicon salaattitehtaan työntekijät osoittavat keskiviikkona mieltään pysymällä poissa työpaikaltaan.

Etelä-Savo
Salicon tehdas Juvalla.
Esa Huuhko / Yle

Juvalla sijaitsevan Salicon salaattitehtaan työntekijät eivät tule huomenna työpaikalle.

He osoittavat keskiviikon ajan mieltään Salicon yhteistoimintaneuvotteluista. Torstaina työt jatkuvat tavalliseen tapaan.

Tehtaan työntekijöiden mielestä yt-neuvotteluissa ei ole edetty työntekijöiden toivomalla tavalla.

– Neuvotteluja ei ole käyty riittävän avoimesti. Tavoittelemme sitä, että työnantaja neuvottelisi oikeasti näistä asioista, sanoo Salicon luottamusmies Heidi Ruuskanen.

Salicon toimitusjohtaja Jussi Armanto pitää mielenilmausta laittomana. Hänen mielestään yt-neuvotteluja on käyty hyvässä hengessä.

– Se, että työntekijät haluavat olla laittomassa lakossa, tuli yllätyksenä. Ei ole kovin yleistä, että Suomessa aletaan laittomuuksiin, Armanto toteaa.

– Jos työntekijät eivät tule töihin, kun työehtosopimuksissa vallitsee sopimustila, kyseessä on laiton lakko. Se on juristien arvioitava, mitä laittomuuksista seuraa, Armanto sanoo.

Salico aloitti yli 100 työntekijää koskevat yt-neuvottelut tammikuun puolessa välissä. Neuvotteluissa käsitellään koko tuotannon siirtämistä Helsinkiin. Salicon salaattitehdas on Juvalla merkittävä työllistäjä.

– Meillä on ollut valtuutettujen kanssa hyviä neuvotteluja. Olemme käsitelleet mahdollisia tukipaketteja, mikäli lakkautuspäätös tehdään. Päätöksen tehtaan siirrosta tekee Salicon hallitus.

Yt-neuvottelut on tarkoitus saada päätökseen 3. maaliskuuta.

Lisää aiheesta:

Salico lopettamassa Juvan salaattitehtaan

Etelä-Savon työllisyystilanne mullistuisi tehdaslakkautusten myötä

Salaattitehdas palkkasi uuden työntekijän ja ilmoitti yt-neuvotteluista kahden päivän päästä – Salico aikoo sulkea tehtaan vihannespeltojen keskeltä

Muutettu 25.2.2020 kello 17.11 otsikkoa: Vaihdettu tieto mielenilmauksesta tietoon, että työntekijät jäävät päiväksi kotiin.

Lue seuraavaksi