1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiista kielikylvyn laadusta jatkuu: Kokkola voi joutua päästämään suomenkielisiä nuoria ruotsinkieliseen yläkouluun

Joukko vanhempia on kannellut aluehallintovirastoon kielikylpyopetuksesta.

kielikylpy
Donnerin koulu.
Joidenkin vanhempien mielestä tavallinen suomen- tai ruotsinkielinen yläkoulu on kielikylpyoppilaalle parempi vaihtoehto kuin huonosti toimiva kielikylpy.Kalle Niskala / Yle

Kokkola voi joutua sallimaan suomenkielisten oppilaiden siirtymisen ruotsinkieliseen yläkouluun, jos näillä on riittävät taidot opiskella ruotsiksi.

Joukko kielikylpyoppilaiden vanhempia on kannellut aluehallintovirastoon. He ovat tyytymättömiä siihen, että kielikylpyopetus tapahtuu yläkoulussa pääosin suomeksi. Kirjat ovat ruotsiksi.

– He opiskelevat kotona ruotsiksi, vaikka eivät ole kaksikielisiä, sanoo oppilaan äiti Anna Paananen.

Heidän mukaansa kaupungin olisi pitänyt tuoda aiemmin esiin pitkään jatkunut resurssien puute. Samalla olisi pitänyt tarjota mahdollisuus valita joko suomenkielinen tai ruotsinkielinen yläkoulu.

Paanasen perheessä on seiskaluokkalaisen lisäksi kielikylvyssä nelosluokkalainen ja 5-vuotias.

– Jatkoa ajatellen toivon, että resurssit saadaan kuntoon tai sitten kaupunki myöntää tilanteen eikä yritä järjestää kielikylpyä tällä tavalla vaillinaisesti.

Vanhempien mielestä kielikylvyssä alakoulussa hankittu hyvä pohja murenee nykysysteemillä. Perheille ei kuitenkaan ole tarjottu vaihtoehtoa valita ruotsinkielistä tai suomenkielistä yläkoulua kielikylpyluokalla vietetyn alakoulun jälkeen.

Se olisi Paanasen mukaan parempi vaihtoehto kuin ontuva kielikylpyopetus.

Yksittäistapaus vai linjaus?

Aluehallintovirasto päätti jo viisi vuotta sitten yhden oikaisuvaatimuksen tehneen oppilaan kohdalla, että suomenkielisellä oppilaalla on oikeus saada perusopetusta ruotsiksi, jos hänellä on opiskeluun riittävät taidot.

Kokkola on tulkinnut päätöksen yksittäistapaukseksi, mutta avin mukaan samanlaisissa asioissa linjaus on samanlainen.

– Kaupungin tulee menetellä aina lainmukaisesti eikä ole tarkoituksenmukaista, että jokaisen oppilaan olisi erikseen kanneltava peruslinjauksesta, jotta kaupunki menettelisi heidän asiassaan lainmukaisesti. Peruslinjausten kohdalla ei voida puhua muutoinkaan yksittäistapauksista, sillä oppilaita on kohdeltava yhdenvertaisesti koulupaikkaa myönnettäessä, kirjoittaa aluehallintovirasto.

Vanhemmat ovat pettyneitä siihen, ettei Kokkolan kaupunki ole heidän mukaansa ottanut asiaa tarpeeksi vakavasti. Kaupunginjohtaja Stina Mattila on nyt luvannut perehtyä asiaan lomansa jälkeen.

Juttu pohjautuu Svenska Ylen Ida-Maria Björkqvistin artikkeliin Karleby kan tvingas låta finskspråkiga barn gå i svenska högstadiet – kritiken mot stadens språkbad fortsätter.

Lue seuraavaksi