Hyppää sisältöön

Tuomiopäivän holvia täydennettiin kymmenillä tuhansilla siemennäytteillä – viljelykasvien perimää varmuuskopioidaan Huippuvuorille

Svalbard Global Seed Vault kerää siemeniä niiden varjelemiseksi luonnon tai ihmisen aiheuttamilta katastrofeilta.

Tuomiopäivän holvi Huippuvuorilla Kuva: Timo Sipola / Yle

Huippuvuorilla sijaitsevaan "tuomiopäivän holviin" talletettiin tiistaina 60 000 uutta siemennäytettä.

Varmuuskopiointi on tunnetusti tärkeää eikä globaalista ruokaturvasta huolehtiminen voi olla poikkeus. Tämän vuoksi "tuomiopäivän holvi", viralliselta nimeltään Svalbard Global Seed Vault, kerää viljelykasvien siemeniä eri puolilta maailmaa niiden varjelemiseksi luonnon tai ihmisen aiheuttamilta katastrofeilta.

Vuonna 2008 toimintansa aloittaneen holvin kokoelmat ovat karttuneet pikku hiljaa. Tiistaina Huippuvuorilla kuitenkin juhlistettiin poikkeuksellisen isoa "talletusta", kun holviin tuotiin yli 60 000 siemennäytettä 36 geenipankista kaikilta maapallon mantereilta.

Paikalla oli myös Norjan pääministeri Erna Solberg, Huippuvuoret kun kuuluvat Norjalle.

Kuva: Harri Vähäkangas / Yle

Holvissa on tällä hetkellä noin miljoona näytettä, joista jokainen koostuu 300–500 siemenestä. Holvin hyllyiltä löytyvät näytteet muun muassa 150 000:sta vehnä- ja riisi- sekä lähes 80 000 ohralajikkeesta.

Tiistaina uusia näytteitä holviin saatiin muun muassa brasilialaisen Embrapa-geenipankin riisin-, sipulin- ja meloninsiemenistä.

– Meille on erittäin tärkeää saada varakokoelma siemenistämme tänne. Brasiliassa moni asia uhkaa geneettistä monimuotoisuutta, kertoi Rosa Lia Barbieri uutistoimisto TT:lle.

Ikiroudan ympäröimä holvi on louhittu vuoreen lähelle Longyearbyenin kaupunkia. Tuomiopäivän holviksikin kutsuttua rakennelmaa jouduttiin parantelemaan muutama vuosi sitten, kun poikkeuksellisen lämmin sää sai veden tihkumaan holvin sisäänkäyntitunneliin.

Siementalletus auttoi jo syyrialaisia

Huippuvuoret sijaitsee osapuilleen Norjan pohjoisrannikon ja pohjoisnavan puolivälissä. Ilmastonmuutoksen aiheuttama lämpeneminen etenee arktisella alueella nopeammin kuin maapallolla keskimäärin.

Holviin talletettuja siemeniä säilytetään 18 pakkasasteessa. Erityisen jäähdytysjärjestelmän ansioista lämpötila pysyy vakaana ja siemennäytteiden vakuutetaan olevan turvassa, vaikka ikirouta sulaisi rakennelman ympäriltä joskus kokonaan.

Holvin koordinaattoria Åsmund Asdalia raflaava nimitys tuomiopäivän holvista ei oikein puhuttele.

– Siemenholvia ei ole rakennettu jotain kaukaisessa tulevaisuudessa koittavaa tuomiopäivää varten vaan geneettisen monimuotoisuuden aktiiviseksi suojelemiseksi niin huomenna kuin viiden tai kymmenen vuoden päästä, hän sanoo.

Holvista on tehty myös jo ensimmäinen talletuksen "nosto", kun Syyrian Aleppossa sijainnut geenipankki jäi sodan jalkoihin.

Sen vuoksi syyrialaistutkijat noutivat Huippuvuorille ennen sotaa tallettamiaan siemeniä ja kylvivät ne, minkä jälkeen uusia siemeniä kyettiin sijoittaman uusiin korvaaviin geenipankkeihin Marokkoon ja Libanoniin sekä osa myös palauttamaan takaisin Huippuvuorille säilytykseen.

Lue myös: