Herätys: Neljä koronatartuntaa Teneriffan karanteenihotellissa, Jari Sillanpää käräjillä, työterveyden kela-muutos alkaa näkyä työntekijöille

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Desinfiointiryhmä työskentelee Soulissa 26. helmikuuta.
Etelä-Koreassa on löydetty yhteensä 1 146 koronavirustartuntaa. 11 henkilöä on kuollut Etelä-Koreassa virukseen. Jeon Heon-Kyun / EPA

Neljä koronatartuntaa Teneriffan karanteenihotellissa, Yhdysvallat varautuu tautiin

Teneriffalla karanteenissa olevassa hotellissa on vahvistettu tähän mennessä neljä tartuntaa, kun vielä eilen tartuntoja oli yksi. El Pais -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun)kaikki tartunnan saaneet ovat italialaisia. Hotellissa on tiettävästi 20 suomalaista turistia.

Virus jatkaa leviämistään myös muualla. Etelä-Korea kertoi varhain keskiviikkoaamuna, että maassa on havaittu 169 uutta koronavirustartuntaa. Yhdysvaltain tautikeskus CDC puolestaan varoittaa, että koronavirus alkaa levitä maassa hyvin suurella todennäköisyydellä ja kehottaa kansalaisia varautumaan.

Jari Sillanpäälle luetaan tänään syyte lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Jari Sillanpää Helsingin käräjäoikeudessa.
Sillanpää on aiemmin tuomittu kahdesta huumerikoksesta elokuuss 2018.Henrietta Hassinen / Yle

Viihdetaitelija Jari Sillanpäälle luetaan keskiviikkona syytteet lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä. Sillanpää kiistää syytteet. Oikeudenkäynti käydään suljettujen ovien takana, mutta kuvaajat pääsevät oikeudenkäynnin alussa oikeussaliin. Ylen suora lähetys oikeustalolta alkaa kello 9.10.

Muutokset työterveyden kela-korvauksissa alkavat näkyä

Lääkäri avaa ruiskua muovipakkauksesta.
Lahden, Hollolan ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän työterveyshuollossa keskitytään nyt työkyvyn ylläpitämiseen ja sairauksien ennaltaehkäisyyn.Derrick Frilund / Yle

Kelan työterveyshuoltoa koskevaan korvausjärjestelmään tuli muutos vuoden vaihteessa ja se alkaa näkyä. Esimerkiksi Päijät-Hämeessä työterveyshuoltokuviot menevät uusiksi. Työntekijät eivät varaa hoitoaikojaan enää itse, ja flunssapotilas ohjataan muualle hoitoon. Paino on nykyään sanoilla ennaltaehkäisevä työterveys.

Sairaanhoitajaopiskelijoille todenmukaisempi kuva alasta työharjoittelulla?

Sairaanhoitaja peilikuvana.
Sairaanhoitajan työn vaativuus tulee vastavalmistuneelle hoitajalle usein yllätyksenä.Karoliina Simoinen / Yle

Sairaanhoitajaopinnot eivät aina anna tarpeeksi todenmukaista kuvaa työstä. Hyppy opiskelijasta itsenäisiä hoitopäätöksiä tekeväksi sairaanhoitajaksi aiheuttaakin monelle vastavalmistuneelle niin sanotun siirtymäshokin. Terveystieteiden tohtori Anu-Marja Kaihlanen löysi väitöstutkimuksessaan keinon edistää alalla pysymistä työharjoittelun sisältöä parantamalla.

Korkeapaine pitää runsaimmat sateet loitolla

Sääkartta
Nina Karusto / Yle

Suomen säähän vaikuttaa viikolla korkeapaine, joka pitää runsaimmat sateet loitolla. Lähipäivät ovat laajalti aurinkoisia ja heikkotuulisia. Virtaussuunta kääntyy pohjoiseen ja sää kylmenee. Ensi yönä pakkanen kiristyy Lapissa 20 ja 30 asteen välille. Etelässä pilvisyys lisääntyy enteillen lähestyvää sadealuetta.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.