1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tesla Motors

Tutkintalautakunta moittii Teslaa ja viranomaisia vuoden 2018 onnettomuudesta – auto oli automaattiohjauksella, kuljettaja pelasi videopeliä

Tesla Motors
Tesla Model 3
Yhdysvaltain kansallisen liikenneturvallisuuslautakunnan mukaan Tesla on jättänyt huomioimatta annettuja turvallisuussuosituksia.AOP

Yhdysvaltain kansallinen liikenneturvallisuuslautakunta NTSB syyllistää autoyhtiö Teslaa ja Yhdysvaltain viranomaisia vuonna 2018 tapahtuneesta onnettomuudesta, jossa mies kuoli automaattiohjatun auton törmättyä betoniesteeseen Mountain View'ssa Kaliforniassa.

Lautakunta käsitteli asiaa tiistaina. Uutistoimisto Reutersin mukaan lautakunta kritisoi Teslaa siitä, ettei sillä ollut automaattiohjatuissa autoissaan riittäviä turvajärjestelmiä.

Lautakunnan puheenjohtajan Robert Sumwaltin mukaan Tesla on myös jättänyt huomiotta vuonna 2017 annetut turvallisuussuositukset, joihin muut autovalmistajat ovat sitoutuneet. Sumwalt kertoo, että suositukset lähetettiin Teslalle 881 päivää sitten.

Teslan automaattiohjausjärjestelmä on yhdistetty kolmeen kuolonuhreja vaatineeseen onnettomuuteen vuodesta 2016 lähtien. NTSB:n mukaan myös viranomaiset ovat epäonnistuneet uuden tekniikan valvomisessa ja onnettomuuksien estämisessä.

NTSB on tutkinut onnettomuutta kahden vuoden ajan. Lautakunta antaa kuitenkin vain suosituksia. Yhdysvalloissa kulkuneuvojen sääntelyä valvoo liittovaltion liikenneturvallisuusvirasto NHTSA, joka tutkii tällä hetkellä neljäätoista onnettomuutta, joissa Teslan automaattiohjauksen uskotaan olleen mukana.

Kuljettaja pelasi puhelimella

Turmassa kuoli 38-vuotias Applen ohjelmistoinsinööri Walter Huang, joka ajoi Teslallaan noin 113 kilometrin tuntivauhtia. Huang oli laittanut autonsa automaattiohjaukselle.

Tesla kertoi onnettomuuden jälkeen, että auto oli antanut useita varoituksia ennen törmäystä, mutta kuljettaja ei ollut huomioinut niitä. Nyt tutkinnassa on selvinnyt, että onnettomuushetkellä Huang pelasi matkapuhelimellaan sananmuodostuspeliä.

– Jos omistat auton, jossa on osittainen automaatio[ohjaus], et omista itsekseen ajavaa autoa, Sumwalt muistutti uutistoimisto AP:n mukaan.

Sumwalt jatkoi, että jos auto on automaattiohjaustilassa, kuljettaja ei voi esimerkiksi lukea kirjaa, katsella elokuvia tai näprätä puhelinta.

NTSB suosittelee, että matkapuhelimet jatkossa automaattisesti estäisivät puhelimen käytön ajamisen aikana.

Myös Apple sai työnantajan moitteita tutkintalautakunnalta. NTSB:n mukaan Applen olisi pitänyt ohjeistaa työntekijöitään olemaan käyttämättä matkapuhelinta ajon aikana.

Lisää tapauksesta:

Kuljettaja kuoli, kun automaattiohjattu Tesla törmäsi betoniesteeseen Yhdysvalloissa – jo toinen vakava robottiautoturma viikon sisällä

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi