Kainuun työllisyysaste parempi kuin vuosikymmeniin – mutta ihan ongelmaton tilanne ei ole

Työvoima-asiantuntijan mukaan myönteinen talouskehitys on ollut iso tekijä parantuneissa työllisyysluvuissa.

työllisyys
bild på blankett från TE-centralen
Työkkärin lappuja joutuu Kainuussa täyttelemään koko ajan vähemmän. Kuvituskuva. All Over Press

Viime vuoden työllisyystilastojen valossa Kainuussa oli työllisyyden saralla viime vuonna ennätysvuosi.

Maakunnan työllisyysaste on tällä hetkellä jo 68 prosenttia, mikä on enemmän kuin viimeiseen 30 vuoteen. Työllisyysaste tarkoittaa työikäisiä, jotka ovat ansiotöissä, eivätkä ole työttömiä tai esimerkiksi opiskelijoita.

– Huolimatta vähenevästä työikäisestä väestöstä työllisten määrä oli viime vuonna 29 000. Tämä on 2 000 enemmän kuin edellisvuonna ja yhtä paljon kuin vuonna 2016, jolloin työikäistä väestöä oli 3 000 enemmän, kertoo Kainuun Ely-keskuksen työvoima-asiantuntija Atte Laitinen.

Kainuun työttömyysprosentti on tällä hetkellä 10,7, ja tämä luku on pienentynyt jo yli neljä vuotta putkeen. Laitinen uskoo, että myönteinen kehitys jatkuu tänäkin vuonna.

– Kainuussa on mielestäni tarjolla tasokkaita palveluita työttömille. Palveluihin on mahdollista päästä nopeasti ja TE-toimistossa tehdään erittäin hyvää työtä, mutta kyllähän pitkään jatkunut myönteinen talouskehitys on ollut iso tekijä parantuneissa luvuissa, Laitinen sanoo.

Työllisyystilanne ei silti ole täysin ongelmaton. Kainuussa on edelleen suuria vaikeuksia saada työpaikat ja työnhakijat kohtaamaan.

– Tilastokeskuksen kyselyn mukaan Kainuussa on koko maan pahimmat rekrytointiongelmat ja monella alalla on kova työvoimapula. Työttömiäkin on moneen ammattiin hakijana hyvin vähän verrattuna avoimien työpaikkojen määrään, ja monella työttömistä on esimerkiksi terveydellisiä rajoitteita, jotka estävät omalla alalla työskentelyn, Laitinen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)