1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. omistajanvaihdos

Lapissa yrittäjät tarvitsevat apua omistajanvaihdoksiin – lähitulevaisuudessa sadat firmat vaihtavat omistajaa

Ikääntyminen on merkittävin syy omistajanvaihdokselle.

Viimeksi tehdyn valtakunnallisen barometrin perusteella Lapissa arvioidaan olevan tällä hetkellä jopa satoja yrityksiä omistajanvaihdoksen kynnyksellä. Arkistokuva on kemiläisestä Jäärnin Metallista, jossa Suvi Paaso on sorvaustöissä. Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Yritysten omistajanvaihdoksiin liittyy Lapissa vielä paljon epätietoisuutta.

– Meille tulee viikoittain yhteydenottoja, jotka liittyvät omistajanvaihdoksiin tarvittavaan neuvontaan. Tämä on asia, johon on jo vuosien ajan liittynyt problematiikkaa, Lapin yrittäjien toimitusjohtaja Pirkka Salo kuvaa.

Viimeksi tehdyn valtakunnallisen barometrin perusteella Lapissa arvioidaan olevan tällä hetkellä jopa satoja yrityksiä omistajanvaihdoksen kynnyksellä.

Seuraavan kymmenen vuoden aikana omistaja on vaihtumassa noin 2000- 3000 yrityksessä. Ikääntyminen on merkittävin syy omistajanvaihdokselle.

Lapin yrittäjät valmistelee Omistajanvaihdoskoordinaattori -hanketta, jonka tarkoituksena on luoda maakuntaan neuvontapalvelut omistajanvaihdosta suunnitteleville yrittäjille ja yrityksille.

Kolme vuotta kestävän hankkeen kokonaiskustannukset ovat runsaat 400 000 euroa. Pääosa rahoituksesta haetaan Euroopan aluekehitysrahastolta.

Myös kunnat halutaan hankkeeseen mukaan kuntarahoitusosuudella.

– Epäonnistunut omistajanvaihdos voi pahimmillaan tarkoittaa yrityksen loppumista, millä on vaikutusta myös kunnan elinvoimaan, Salo huomauttaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)
Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).
Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).