1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Katri Kulmuni

Katri Kulmuni ehdottaa eurooppalaista käyttöjärjestelmää ja verkkoselainta – ”Suomesta ja Euroopasta pitää rakentaa kyberomavarainen alue”

Valtiovarainministeri Kulmuni piti puheen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa tapahtumassa Pikkuparlamentissa.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni haluaa, että Eurooppa olisi kyberomavarainen. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Keskustan puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Katri Kulmuni on huolissaan teknologisesta kehityksestä ja sen mahdollisesti mukanaan tuomasta poliittisesta vaikuttamisesta.

Kulmunin mukaan Suomen ja Euroopan olisi hyvä olla omavarainen, mitä tulee tietotekniikkaan.

– Suomesta ja Euroopasta pitää rakentaa kyberomavarainen alue. Vain näin teemme maanosastamme vähemmän haavoittuvan ja vähennämme riippuvaisuutta muutamasta yrityksestä, Kulmuni sanoi ulko- ja turvallisuuspoliittisessa tapahtumassa Pikkuparlamentissa.

Kulmunin mukaan tämä tarkoittaisi muun muassa eurooppalaista käyttöjärjestelmää ja verkkoselainta.

– Käytännössä kyberomavaraisuus tarkoittaa esimerkiksi eurooppalaista käyttöjärjestelmää ja www-selainta. EU voisi toimia myös varmenteiden myöntäjänä, Kulmuni sanoi.

Kulmuni sanoo, että Suomi ja Eurooppa ovat entistä riippuvaisempia kansainvälisistä yritysjäteistä.

– Se luo myös uusia haasteita, mikä mikäli yrityksemme jäävät kehityksessä edelleen jälkeen yhdysvaltalaisista ja kiinalaisista kilpailijoistaan. Euroopan on kyettävä tietoteknologiseen uudistumiseen.

Verkkovaikuttamisessa Kulmuni näkee suuria uhkia.

– Tietoverkkojen ja tietojen hallinnan kautta tapahtuva vihamielinen vaikuttaminen on tulevaisuuden suuri uhka. Se saattaa ulottua perustarpeiden, kuten energian saannin tai maksuliikenteen häiriöihin.

Tämän takia Euroopan olisi pyrittävä edelläkävijyyteen tietoteknologiassa kuten tekoälyssä, 5G-verkkoteknologia kehittämisessä ja digitalisaatiossa.

– EU:n ja jäsenvaltioiden on lähdettävä rakentamaan kokonaisuutta yhdessä omien yritystemme kanssa. Parhaimmillaan luomme uusia liiketoimintamahdollisuuksia, jotka parantavat kokonaisturvallisuuttamme.

Viimeaikoina on puhuttu paljon Nokian jäämisestä jälkeen 5G-verkkoteknologian kehittämisessä. Nokian suurimpia kilpailijoita ovat ruotsalainen Ericsson ja kiinalainen Huawei.

Limnéll: Omavaraisuus tarkoittaa osaamista

Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessori Jarno Limnéll tukee Kulmunin ehdotusta. Samaan hengenvetoon hän totetaa, että tavoitetta on vaikea toteuttaa.

Limnéllin mukaan omavaraisuus kyberturvallisuudessa tarkoittaa käytännössä osaamista ja osaamiskirjo alalla on laaja.

– Käytännössä tämä tarkoittaisi yhteistyötä samanmielisten yritysten ja toimijoiden kanssa. Jossakin vaiheessa joudumme tekemään valinnan, teemmekö yhteistyötä idästä vai lännestä tulevien yritysjättien kanssa, Limnéll sanoo.

Limnéll toteaa, että alalla eurooppalaiset toimijat loistavat poissaolollaan. Suomen ja Euroopan pitäisi huolehtia siitä, ettei alan yritysten omistus valu nykyistä enempää rajojen ulkopuolelle.

Hänen mukaansa tutkijat ja yritykset ovat puhuneet omavaraisuudesta viime aikoina paljon. Tekoja on ollut vähemmän.

Lue lisää:

Nokian 5g-ongelmien syy paljastui toimitusjohtajan puheessa: Riuttahai-teknologia ei valmistunut ajoissa