Hyppää sisältöön

Jyväskylässä tutkittiin mahdollista koronavirustartuntaa, epäily osoittautui aiheettomaksi

VR on puhdistanut taajamajunan varotoimena.

Matkustajia Helsingin rautatieasemalla 14. helmikuuta. Kuva: Hanna Matikainen / Lehtikuva
Tekijät

Jyväskylässä tutkittiin mahdollista koronavirustartuntaa. Henkilöltä on otettu Keski-Suomen keskussairaalassa koronavirusnäytteet, joiden tulokset osoittivat keskiviikkoiltana, että hänellä ei ole koronatartuntaa.

Sairaala kertoo, että henkilöllä on hengitystieinfektion oireita. Koronaviruskokeita ei kuitenkaan oteta, ellei henkilö ole oireiden lisäksi joko oleskellut epidemia-alueella tai ollut kontaktissa varmistetun koronaviruspotilaan kanssa.

Suomessa on THL:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) tutkittu tähän mennessä noin 30 henkilön koronavirusnäytteet, ja todettuja tartuntoja on yksi.

Epäily koski tiistaina illalla junalla Helsinki-Vantaan lentoasemalta Tikkurilan kautta Jyväskylään kulkenutta matkustajaa. VR:n mukaan matkustaja ilmoitti itse koronavirukseen viittaavista oireista.

Matkustaja nousi itse antamiensa tietojen mukaan 20.39 lähteneeseen Pendolino S53 -junaan Vantaan Tikkurilassa ja matkusti Tampereelle. Tampereella hän vaihtoi kello 22.07 lähteneeseen taajamajunaan 429, jolla jatkoi Jyväskylään.

Tietoa siitä, mistä matkustaja tuli Helsinki-Vantaan lentoasemalle, ei ole. Keskisuomalaisen mukaan (siirryt toiseen palveluun) matkustaja on ollut tartunta-alueella, joka ei ole Aasiassa. Epidemia-alueista kaikki muut paitsi Italia ovat Aasiassa.

VR on ylimääräisenä varotoimenpiteenä tehosiivonnut taajamajunan, jolla henkilö matkusti Jyväskylään, kertoo STT.

VR:llä on henkilöstölle ohjeet koronavirusepäilyjen varalle. Henkilöstön tulee ohjata tartunnasta epäilty henkilö kauemmas muista, ja mahdollisuuksien mukaan varata hänelle oma wc. Kaukojuniin on hankittu myös suojakäsineitä ja hengityssuojia.

Suurella osalla lieviä oireita

Monien sairastuneiden oireet ovat olleet verraten lieviä. Vakavia oireita saaneista monilla on ollut koronaviruksen lisäksi jokin perussairaus.

Koronavirus tarttuu ihmisestä toiseen tällä tietoa lähinnä pisaratartuntana, eli ilmaan yskittyjen ja aivastettujen pisaroiden välityksellä. Altistumisesta oireiden alkuun kuluu keskimäärin noin viisi päivää, mutta aika voi vaihdella 2–12 päivää.

Tarttumisen tehokkuutta ja tarttuvuusaikaa ei vielä tunneta, mutta koronavirukset eivät tyypillisesti säily pitkään pinnoilla.

Koronavirustartunnan oireet ovat samanlaisia kuin influenssan. Oireita ovat olleet:

  • Kuume
  • Yskä
  • Hengenahdistus
  • Lihassärky
  • Väsymys

Koronavirukseen ei ole lääkehoitoa eikä rokotetta.

Juttua päivitetty 26.2. klo 20.38: koronavirusepäily osoittautui aiheettomaksi

Lue lisää:

.
.