Hyppää sisältöön

Syöpäjärjestöt tukee odottavien äitien nikotiinittomuutta Pohjois-Savossa

Nuuskan käytön haitat raskausaikana ovat verrattavissa tupakanpolttoon.

THL:n mukaan pohjoissavolaiset äidit tupakoivat eniten koko maassa raskauden aikana. Kuvituskuva. Kuva: Nella Nuora / Yle

Syöpäjärjestöt tukee raskausajan nikotiinittomuutta Pohjois-Savossa. Maakunnassa lähes joka viides äiti kertoo tupakoineensa raskaana ollessaan, paljastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuorein tilasto.

Yhä useampi heistä kuitenkin lopettaa tupakoinnin raskauden alussa. Uuden tutkimuksen mukaan tupakointi vaikuttaa sikiön kehitykseen luultua enemmän jo raskauden alkuvaiheessa.

– Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettaminen alkuraskauden aikana voi ehkäistä monia ongelmia. Tärkeintä olisi kuitenkin, että vanhemmat lopettaisivat niiden käytön jo raskautta suunnitellessaan, sanoo terveyden edistämisen asiantuntija Heidi Kolehmainen Syöpäjärjestöjen tiedotteessa.

Syöpäjärjestöt on tänä vuonna aloittanut yhteistyön Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kanssa. Tavoitteena on selvittää, millaista tukea ja tietoa äitiysneuvoloissa tarvitaan. Lisäksi neuvoloissa työskenteleville järjestetään koulutusta ja vakiinnutetaan odottavia äitejä tukeva nikotiiniton toimintamalli neuvolatyöhön.

Tupakka- ja nikotiinituotteet lisäävät merkittävästi muun muassa sikiön kasvu- ja kehityshäiriöitä sekä ennenaikaisen synnytyksen vaaraa. Nuuskan haitat ovat verrattavissa tupakanpolttoon.

Syöpäjärjestöt (siirryt toiseen palveluun) on Suomen suurin kansanterveysjärjestö. Siihen kuuluvat Suomen Syöpäyhdistys ja sen jäsenjärjestöt, Suomen Syöpärekisteri, Syöpäsäätiö.

Lue myös: