Hyppää sisältöön

Demokraattien esivaaliehdokkaiden väittelyssä isot panokset supertiistain alla – Kilpailijat varoittelivat Sandersin voitosta

Maltillisemmat ehdokkaat varoittelivat, että Sanders on liian radikaali voittaakseen Donald Trumpin.

Ehdokkaat lavalla Charlestonissa tiistaina. Michael Bloomberg, Pete Buttigieg, Elizabeth Warren, Bernie Sanders, Joe Biden, Amy Klobuchar ja Tom Steyer vasemmalta oikealle. Kuva: Jim Lo Scalzo / AOP

Bernie Sanders oli kilpailijoidensa hampaissa tiistaina, kun demokraattien presidenttiehdokkuuden tavoittelijat väittelivät Etelä-Carolinassa ennen ensi viikon tärkeitä esivaaleja.

Muut ehdokkaat pyrkivät todistelemaan, miksi he olisivat Sandersia parempia presidenttiehdokkaita ja miksi demokraattien vasenta laitaa edustava Sanders olisi riskialtis haastaja republikaaniselle presidentti Donald Trumpille.

Charlestonissa käyty väittely oli ehdokkaiden viimeinen yhteinen väittely ennen Etelä-Carolinassa lauantaina käytävää esivaalia sekä ensi viikon supertiistaita, jolloin ehdokkaasta äänestää toistakymmentä osavaltiota. Sanders on noussut kärkiehdokkaaksi voitettuaan Nevadan osavaltion esivaalin viime viikolla.

Miljardööri Michael Bloomberg varoitti, että Sanders häviäisi Trumpille, ja republikaanit saisivat enemmistön sekä edustainhuoneessa että senaatissa.

– Se olisi katastrofi, Bloomberg sanoi.

Pete Buttigieg puolestaan varoitteli Sandersin ehdottamien uudistusten, kuten terveydenhuoltouudistuksen, kustannuksista. Hän myös ennusti, että Sandersin ja Trumpin välinen vaalikamppailu jakaisi kansan.

Venäjä ja Kuubakin puhuttivat

Esille nousivat myös väitteet, että Venäjä yrittää vaikuttaa Sandersin ehdokkuuden puolesta.

Bloombergin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin haluaa Trumpin jatkavan presidenttinä ja tukee Sandersia, jotta tämä häviäisi presidentinvaaleissa Trumpille.

Buttigieg muistutteli myös Sandersin äskettäisestä kommentista, jonka mukaan kaikki Fidel Castron Kuubassa ei ollut huonosti. Sanders viittasi muun muassa (siirryt toiseen palveluun) Castron käynnistämään lukutaitokampanjaan, mutta Yhdysvaltain kommunistisen arkkivihollisen myönteisten puolten esiinnostaminen synnytti kohun.

Maltillisina demokraatteina pidetyt Joe Biden ja Amy Klobuchar pykivät väittelyssä vakuuttamaan äänestäjät siitä, että he ovat paras vaihtoehto Sandersille. Biden korosti kokemustaan ja Klobuchar vakuutteli, että vain hän pystyisi voittamaan ääniä vaa'ankieliosavaltioiden maltillisilta äänestäjiltä.

Sanders puolustautui sanomalla, että Trumpin voittamiseen tarvitaan energistä kampanjaa, ja työväki pitää saada takaisin demokraattisen puolueen taakse. Sanders myös viittasi mielipidekyselyihin, joiden mukaan hän voittaisi Trumpin.

Elizabeth Warren hyökkäsi sekä Sandersia, että Bloombergia vastaan. Hän väitti, ettei demokraattisen puolueen ydinjoukko tule koskaan luottamaan Bloombergiin.

Miljardööri Tom Steyer puolestaan saattaa horjuttaa Bidenin suosiota mustien äänestäjien keskuudessa. Hän muistutti olevansa ainoa ehdokas, joka kannattaa korvausten maksamista orjien jälkeläisille.