1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Matkoilta palaavia suomalaisia on hakeutunut koronavirustesteihin – Suomessa on tutkittu yli 30 epäiltyä tartuntaa

Viruksen leviäminen Euroopassa tuo lisää tautiepäilyksiä myös maakuntiin.

Matkoilta palaavia suomalaisia on hakeutunut korona-virustesteihin sairaaloihin. Kuva arkistokuva. Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Keski-Pohjanmaalla Kokkolan keskussairaalassa on tutkittu ensimmäiset koronavirusepäilyt. Keskussairaalaan hakeutui helmikuussa testeihin kaksi Aasiassa matkaillutta suomalaista. Kaikkiaan Suomessa on THL:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan tutkittu tämän viikon maanantaihin mennessä 30 henkilön koronavirusnäytteet

Keski-Pohjanmaalla epäilyt osoittautuivat aiheettomiksi eli näytteet olivat negatiivisia. Testikynnys ylittyi, sillä matkailijat olivat vierailleet epidemia-alueella ja heillä oli hengitystieoireita.

– Nyt varautuminen virukseen ja näyterutiini on saatu ensimmäistä kertaa testattua. Potilaat eivät olleet pitkään sairaalassa, he olivat hyväkuntoisia, kertoo infektioylilääkäri Marko Rahkonen.

Todettuja tartuntoja on Suomessa tällä hetkellä kaksi: yksi todettiin eilen Uudellamaalla, toinen aiemmin Lapissa. Uudellamaalla todettiin tartunta Italiasta palanneella suomalaisnaisella, Lapissa koronavirustartunta oli kiinalaisella turistilla.

Kiinasta lähtenyt koronavirus leviää Euroopassa ja esimerkiksi Italiassa tapauksia on todettu yli 300.

Lisää tautiepäilyjä luvassa

Sosiaali- ja terveyspalveluita Keski-Pohjanmaalle tuottavan Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen myöntää, että viruksen leviäminen Euroopassa tuo lisää tautiepäilyjä myös maakuntiin.

– Riski, että tautitapaus voidaan todeta myös meillä Keski-Pohjanmaalla on nyt huomattavasti korkeampi kuin kaksi viikkoa sitten, mutta siihen on varauduttu.

Jos epäilee saaneensa viruksen, kannattaa ensimmäisenä soittaa sairaalaan, muistutetaan keskussairaalasta. Sairaalaan ei saa tulla ilmoittamatta.

Kokkolassa on infektioylilääkärin mukaan hyvät valmiudet koronaviruksen varalle: alipainehuoneita eristystä varten on ja lisätilaa järjestyy myös nopeasti.

– Hätätapauksessa jopa kymmeniä ihmisiä voidaan eristää, mutta todennäköisintä on, että sairaalaan hakeutuu yksittäisiä tapauksia. Myös laajoihin epidemiatilanteisiin on varauduttu. Silloin toiset toiminnot väistyvät ja uusille potilasryhmille tehdään tilaa, sanoo Rahkonen.

Juttua täsmennetty 27.2.2020: Tarkennettu koronavirusnäytteiden tutkitun määrän ajankohta. Korjattu, että torstai-aamuun mennessä koronavirustartuntoja on todettu kaksi.

Lue lisää:

Lue tästä kaikki tuoreimmat tiedot koronaviruksesta

Uskaltaako ulkomaille lähteä? Korvaako vakuutus, jos joudut karanteeniin? Kysyimme 14 kysymystä koronaviruksesta asiantuntijalta.

20 suomalaista karanteenissa Teneriffalla hotellissa koronaviruksen vuoksi – kesto kaksi viikkoa, saavat liikkua hotellin alueella.