Ylen kysely: Kansanedustajat tyrmäävät lapsilisien poiston hyvätuloisilta – "Se olisi vääränlainen viesti", "Koko järjestelmän rahoittaminen voisi vaarantua"

Perussuomalaisista löytyy eniten niitä, jotka harkitsisivat puuttumista paljon tienaavien lapsilisiin.

Lapsilisä on korvausta lastenhoitokuluista. Ensimmäisestä lapsesta tukea maksetaan vajaat sata euroa kuukaudessa – riippumatta vanhempien tulotasosta. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Istuva eduskunta vastustaa lähes yksituumaisesti ajatusta, että lapsilisä poistettaisiin hyvin ansaitsevilta suomalaisilta.

Yle esitti kaikille kansanedustajille kysymyksen "pitäisikö lapsilisä poistaa hyvätuloisilta" ja sai 140 vastausta. Yhteensä 125 kansanedustajaa torjuu ajatuksen.

Hyvätuloisten lapsilisän poistaisi kahdeksan kansanedustajaa. Epävarmoja vastaajia on seitsemän.

Kaikkien puolueiden selvä enemmistö torjuu lapsilisiin puuttumisen. Useissa puolueissa kaikki vastaajat ovat tätä mieltä.

Eniten lapsilisän poisto varakkailta saa ymmärrystä perussuomalaisten eduskuntaryhmästä, mutta siitäkin vankka enemmistö vastustaa ajatusta. Myös kaksi kokoomuslaista ja yksi keskustalainen poistaisivat lapsilisän hyvätuloisilta.

Lapsilisän tason porrastaminen tulojen mukaan saa vastausten perusteluissa satunnaista tukea, mutta valtaenemmistö pitäisi kiinni nykyisestä, tasasuuruisesta lapsilisästä kaikille.

  • Lapsilisä on etuus, jolla korvataan lapsenhoidosta aiheutuvia kustannuksia. Ensimmäisestä lapsesta sitä maksetaan noin 95 euroa kuukaudessa.
  • Tuen taso nousee lapsiluvun kasvaessa niin, että viidennestä ja sitä seuraavista lapsista lisä on reilut 180 euroa kuukaudessa.
  • Hallitus kaavailee kaikkien lapsilisien korottamista kohentaakseen alhaista syntyvyyttä.

"Universaali etu, joka on tarkoitettu kaikille lapsille"

Lapsilisien leikkaamista vastustavissa kansanedustajien perusteluissa toistuu käsite universaali etuus tai korvaus, johon ei ole syytä puuttua.

Universaalilla sosiaalietuudella tarkoitetaan tukea, johon kaikki Suomessa asuvat ovat oikeutettuja samansuuruisena, tulotasosta riippumatta.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

– Lapsilisä on universaalituki, joka kuuluu jokaiselle lapselle. Se on viesti yhteiskunnalta, että satoi tai paistoi, niin olet samanarvoinen muiden lasten kanssa, perustelee SDP:n Hussein al-Taee.

Moni muukin lapsilisäleikkauksen vastustaja korostaa, että tuki on tarkoitettu nimenomaan lapselle, hänen perhetaustastaan riippumatta.

– Lapsilisä on nimensä mukainen kaikille lapsille tarkoitettu etuus. Siksi se kuuluu täysimääräisesti kaikille. Pienituloisten lapsiperheiden auttamiseen pitää löytää siis muita välineitä, kirjoittaa Sinuhe Wallinheimo (kok.).

– Universaali lapsilisä on ainoa suora tulonsiirto yhteiskunnalta lapsiperheille ja tukee siksi myös keski- ja hyvätuloisten halua rahoittaa hyvinvointivaltion menoja, perustelee Veronika Honkasalo (vas.).

"Leikkaus olisi väärä signaali syntyvyyden laskiessa"

Useat edustajat pitävät kaikille kuuluvaa lapsilisää merkittävänä yhteiskunnan viestinä lapsiystävällisyydestä.

– Syntyvyys on laskenut. Lapsilisien poistaminen ilman korvaavaa mallia olisi väärä signaali perheiden tukemiseen, perustelee Mari Holopainen (vihr.).

– Lapsilisän poistaminen tietyltä väestönosalta olisi vääränlainen viesti. Tarvitsemme enemmän lapsia Suomeen, ei vähemmän, kirjoittaa RKP:n Anna-Maja Henriksson.

Lapsilisään puuttuminen juuri nyt, kun alhainen syntyvyys on noussut Suomen suurimpien murheenaiheiden joukkoon, olisi monen mukaan mahdollisimman huonosti ajoitettu uudistus.

– Vastustan periaatteellisesti kaikkia heikennyksiä syntyvyyden paranemisen tai edes säilymisen edellytyksiin. Näillä väestöennusteilla tarvitsemme kaikki "Suomi-vauvat", jotka voimme saada, kirjoittaa perussuomalaisten Jani Mäkelä.

"Lapsilisän poisto kiristäisi perheiden verotusta"

Monet hyvätuloisten lapsilisäleikkausta vastustavat korostavat, että lapsilisää ei ensinkään ole tarkoitettu yleistä tulontasausta varten, vaan kompensaatioksi lapsien kasvattamisesta aiheutuvista menoista.

– Lapsilisä on tulonsiirto lapsettomilta kotitalouksilta lapsellisille, ei rikkailta köyhille, kirjoittaa vasemmistoliiton Anna Kontula.

Hyvätuloiset rahoittavat hyvinvointipalveluita muita enemmän progressiivisen verotuksen kautta, monet huomauttavat. Hyvätuloisten lapsilisään puuttuminen kiristäisi heidän verotustaan entisestään.

– Lapsilisää ei pidä tehdä tulosidonnaiseksi, koska se tarkoittaisi samalla lapsiperheiden verojen kiristämistä, perustelee kristillisdemokraattien Peter Östman.

Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Varakkaimmillekin kuuluvan sosiaalietuuden muistutetaan lisäksi vahvistavan myös heidän sitoutumistaan hyvinvointivaltion rahoittamiseen.

– On oikein, että hyvätuloisetkin perheet saavat lapsilisiä. Sillä myös taataan hyvinvointiyhteiskunnan legitimiteetti, perustelee keskustan Jouni Ovaska.

– Jos lapsilisät kohdennettaisiin vain pienituloisille, mikä sinänsä lisäisi tasa-arvoa, voisi koko järjestelmän rahoittaminen vaarantua. Lapsilisien taso on yli 20% jäljessä niiden tasosta vuonna 2000. Lapsilisiä pitää korottaa, linjaa SDP:n Aki Lindén.

Poiston kannattaja: "Ei tarkoitettu osakesalkkuun"

Pieni osa vastaajista, kahdeksan kansanedustajaa, kuitenkin kannattaa lapsilisien poistamista hyvätuloisilta. Heistä viisi on perussuomalaisia.

He katsovat, että lapsilisää ei pitäisi maksaa ihmisille, jotka eivät taloudellista tukea todellisuudessa tarvitse.

– Todellisuudessa hyvätuloiset jättävät lapsilisän suoraan esimerkiksi lapsen pankkitilille kasvamaan korkoa ja sitten ostavat myöhemmin vaikka auton lapselleen veronmaksajien rahalla. Ei reilua, katsoo Jukka Mäkynen (ps.).

– Vaikka lapsilisäjärjestelmä luotiin yhdenvertaiseksi kaikille perheille, sitä ei mielestäni tehty siksi, että vanhemmat sijoittaisivat lapselle osakesalkun, perustelee ainoana keskustalaisena lapsilisän poistoa varakkailta kannattava Anne Kalmari.

Kokoomuksen Janne Heikkinen perustelee kantansa hieman eri näkökulmasta.

– On järjetöntä verottaa ihmisiä enemmän kuin on pakollista ja jakaa rahoja takaisin samoille ihmisille tehottoman byrokraattikoneiston kautta, Heikkinen toteaa.

"Ajatus hyvä, mutta vaikeasti toteutettavissa"

Seitsemän kansanedustajaa ei osaa ottaa varmaa kantaa kysymykseen lapsilisän poistamisesta hyvätuloisilta.

Heistä moni toteaa, että ensin pitäisi määritellä hyvätuloisuus.

– Jos mediaanin keskitulon ylittävä on hyvätuloinen, niin ei tule poistaa. Jos puhutaan rikkaista niin kyllä, kirjoittaa Mika Niikko (ps.).

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kirjoittaa, että ajatus lapsilisän poistamisesta hyvätuloisilta on "hyvä, mutta vaikeasti toteutettavissa". Hän harkitsisi tuen porrastamista tulojen mukaan tai tuloverojen alentamista lapsiluvun kasvaessa.

Moni epävarma vastaaja viittaa siihen, että asiaa tullaan puntaroimaan sosiaaliturvajärjestelmän kokonaisuudistuksen yhteydessä.

– Olen valmis tarkastelemaan myös lapsilisiä, kun koko etuusjärjestelmää uudistetaan, toteaa kokoomuksen Saara-Sofia Sirén.

Yle kysyy säännöllisesti kansanedustajien mielipidettä ajankohtaisiin poliittisiin kysymyksiin osana kuukausittain ilmestyvää kansanedustajakirjettä. Tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun) voit tilata yksilöidyn kirjeen, joka kertoo oman kansanedustajasi mielipiteistä ja toimista.

Näin kansanedustajat vastasivat lapsilisästä

Katso, miten kansanedustajasi vastasi, kun Yle kysyi: Pitäisikö lapsilisä poistaa hyvätuloisilta?

Alla olevasta taulukosta löydät kaikkiin kyselyyn vastanneiden edustajien vastaukset. Voit etsiä tiettyä edustajaa tai puoluetta hakutoiminnolla tai järjestää taulukkoa vastauksen tai puolueen mukaan.

Taulukkoa korjattu 4.3. klo 9.30: Piritta Rantasen (sd.) puoluekanta oli merkitty väärin.

Taulukkoa ladataan