Lasse Laatunen lataa suorat sanat katsauksessaan: EK-taustaiset poliitikot olivat kaatamassa pääministeri Rinnettä

Laatunen sanoi Ylen Ykkösaamussa, että Postin lakon alla "politikointi oli työnantajille tärkeämpää kuin sovun etsiminen".

työmarkkinapolitiikka
Lasse Laatunen
Lasse Laatunen on työskennellyt muun muassa Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) lakiasiainjohtajana ja työmarkkinajohtajana. Mauri Ratilainen / AOP

Kuka oli syypää pääministeri Antti Rinteen (sd.) eroon?

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) entisen työmarkkinajohtajan Lasse Laatusen syyttävä sormi osoittaa tänään keskusta- ja kokoomusvaikuttajiin, jotka ovat työskennelleet aiemmin EK:n johtotehtävissä.

– Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajana toimii Kai Mykkänen ja keskustan Katri Kulmunin erityisavustajana Kari Jääskeläinen. Molemmat olivat keskeisissä rooleissa pääministerin kaatamisessa, Laatunen kirjoittaa tänään ilmestyneessä työmarkkinakatsauksessaan (siirryt toiseen palveluun).

– Molemmat ovat (toimitusjohtaja) Jyri Häkämiehen entisiä alaisia EK:sta.

Laatusen kirjoittaman Työmarkkinaneuvottelut 2019–2020. Suomen mallin sekä neuvottelu- ja sovittelujärjestelmän tulevaisuus -katsauksen julkaisi tänään teollisuudessa toimivien ammattiliittojen muodostama Teollisuuden palkansaajat.

Palkansaajien tilaisuudessa aamupäivällä Laatuselta kysyttiin, mihin hän perustaa väitteensä.

– Tietoni perustuvat Mykkäsen osalta eduskuntakeskusteluihin, Jääskeläisen osalta nimeltä mainitsemattomiin keskustan muihin avustajiin ja toimijoihin, hän sanoi.

– En väitä, että he kahdestaan kaatoivat Rinteen, mutta kyllä heillä oli tässä tietty rooli. Pelaajia oli siellä sun täällä useampia.

Laatusen katsauksessa käsitellään jakson verran Postin työehtoriitaa, joka aiheutti laajoja tukilakkoja viime marraskuussa. Riidan taustalla oli Postin aikeet siirtää noin 700 pakettilajittelijaa tytäryhtiönsä palvelukseen ja täten toisen työehtosopimuksen piiriin. Siirron laskettiin leikkaavan työntekijöiden palkkoja.

Laatunen itse oli yksi neljästä selvityshenkilöstä, jotka hälytettiin ratkaisemaan Posti-kiistaa marraskuun lopulla. Hän näkee katsauksessaan yhteyden Posti-kiistan jälkeisen Rinteen kohtalon ja työnantajaliittoja edustavan EK:n välillä.

Selvitysnelikon asettaminen ”herätti raivoa”

Kun pääministeri Rinne pyrki etsimään Posti-kiistaan ratkaisua, häntä moitittiin erityisesti opposition riveistä puuttumisesta työmarkkinaosapuolten välisiin asioihin. Lopulta Rinne sai hallituskumppanin keskustan menettämään luottamuksen itseensä.

Aluksi selvityshenkilöiden kerrottiin työskentelevän työmarkkinaosapuolten pyynnöstä. Myöhemmin selvisi, että myös pääministeri Rinne oli osallistunut nelikon kokoamiseen.

– Osapuolet ja valtakunnansovittelija levittelivät käsiään. Postin pääriidankin sovittelu oli pysähdyksissä. Tässä vaiheessa pääministeri Antti Rinne teki sen, mitä pääministerin pitää tehdä yhteiskunnan uhatessa menettää toimivuutensa, Laatunen kirjoittaa.

Työnantajapuolella ja eduskunnan oppositiossa ei kuitenkaan hurrattu Rinteen ratkaisulle. Laatusen mukaan selvityshenkilöiden asettaminen sai aikaan ”pettymyksen raivon” työnantajien ja kokoomuksen leirissä.

– Se (raivo) ilmeni muun muassa julkisuuteen tunteella singotuista lausunnoista. Tämän reaktion jatke oli Medialiiton hylkäävä vastaus selvityshenkilöiden esitykseen.

Selvitysryhmä esitti, että Posti Palvelut Oy:hyn siirrettyihin pakettilajittelijoihin olisi noudatettu Palvelutyönantajien (Palta) ja Posti- ja logistiikka-alan unionin (PAU) välisen työehtosopimuksen ehtoja Medialiitossa.

Medialiitto kuitenkin ilmoitti, ettei se voi hyväksyä sopimusta, jonka neuvotteluosapuoli se ei itse olisi.

Politiikkaa vai työmarkkinapolitiikkaa?

Laatusen mielestä Postin tapaus osoitti, että työnantajajärjestöille ”politiikka oli tärkeämpää kuin työmarkkinapolitiikka eli lakkojen lopettaminen”.

– Minulle jäi se käsitys, että kun Medialiitto tämän sovun hylkäsi, niin EK, Medialiitto ja Palta olivat enemmän opposition ja nimenomaan kokoomuksen kelkassa kuin torjumassa maan pysähtymistä tukilakkoihin, Laatunen sanoi tänään Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Laatunen valitteli, että politiikka on tullut mukaan työmarkkinapolitiikkaan.

– Ja on valitettavaa sanoa, että enemmän työnantajapuolelle kuin palkansaajapuolelle, hän sanoi.

Laatusen mielestä valtakunnanpolitiikan neljän vuoden sykli on vakautta vaativille työmarkkinoille aivan liian lyhyt.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun EK:ssa pitkän uran tehnyt Laatunen asettuu eri linjoille entisen työnantajansa kanssa.

Juttuun on päivitetty klo 10.45 kommentit Teollisuuden palkansaajien tilaisuudesta.

Lue myös:

Analyysi: Todellista syytä Rinteen erolle tullaan vielä kysymään

Rinne erosi, mutta jatkaa puolueen johdossa ja saanee roolin hallituksen muodostamisessa – Yle seurasi politiikan superpäivää

Matti Mörttisen kolumni: Porukka päättää, totesi Rinne, ja nyt porukka on päättämässä Rinteen uran pääministerinä – mutta mikä porukka?