1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mänttä-Vilppula

Asiantuntija: Päätös Mänttä-Vilppulan kohutusta lentokaupungista syntyi virheellisesti, tehty valitus kaataa nykysuunnitelmat

Tutkijatohtori Matti Muukkosella on neuvo kaupungille. Hänen mukaansa kaikkein helpoimmalla päästään peruuttamalla vähäsen.

Mänttä-Vilppulan päättäjät ja rahoittajan edustajat nostivat maljoja tammikuussa Mänttä-Vilppulan kaupungintalossa. Kuva: Antti Palomaa / Yle

Mänttä-Vilppulan lentokaupunkihankkeesta on valitettu hallinto-oikeuteen. Tapaukseen perehtynyt kuntaoikeuden tutkijatohtori Matti Muukkonen uskoo, että valitus kaataa Mänttä-Vilppulan nykysuunnitelmat.

Tarkkaan ottaen valitus koskee Mänttä-Vilppulan kaupunginvaltuuston 27. tammikuuta tekemää päätöstä Lakeside Airpark Finland Oy-hankkeesta.

Muukkosen mukaan tehty päätös on puutteellinen. Kaupunki näyttäisi tarjoavan sopimusosapuolelle sulkutilin muodossa valtiontukea.

– Jos niin sanottua valtiontukiarviointia ei ole merkitty pöytäkirjaan, niin se on muotovirhe päätöksenteossa.

Päättävällä viranomaisella on velvollisuus huomioida valmistelussa kaikki asiaan liittyvä lainsäädäntö. Muukkonen selventää, että EU-oikeudellinen käsite valtiontuesta voidaan nähdä laajemmin minkä tahansa julkisen tahon, kuten kunnan, yritystä tukevana toimena.

"Onhan tämä kuvio epämääräinen muutenkin"

Valituksen Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen jättäneen Sakari Mäkisen mukaan kunnanvaltuuston päätös on lainvastainen. Valituksessa mainitaan 10 miljoonan euron sulkutili, jolle Mänttä-Vilppulan kaupunki on sitoutunut tallettamaan rahat sopimussakkoa varten.

Mäkisen mielestä järjestely aiheuttaa kaupungille taloudellisen riskin. Lue lisää valituksen tehneen yrittäjän ajatuksia täältä.

Kuntalain mukaan kunta ei saa myöntää lainaa, takausta tai muuta vakuutta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski.

– Se kuulostaa ihan pätevältä perustelulta. Tämähän oli syy, minkä takia esimerkiksi Ähtärin pandatalosta annettu takaus kumottiin, Matti Muukkonen sanoo.

Havainnekuva 250 miljoonan euron lentokaupunkihankkeesta Kuva: Lakeside Airpark Finland

Lentokaupunkihankkeen rahoitusta on järjestelty italialais-brittiläisten liikemiesten kanssa. Muun muassa Yle on kertonut, että Osanna ACI Finland -yhtiön ja koko konsernin uskottavuus eivät ole kovin vahvalla pohjalla.

– Onhan tämä kuvio epämääräinen muutenkin. Yhtäkkiä jostain tulee 250 miljoonan hanke Mänttä-Vilppulaan, joka ei ole kaikista houkuttelevin paikkakunta saamaan tämän kokoluokan hankkeita, Muukkonen arvioi.

Asiantuntija kehottaa ottamaan päätöksen valmisteluun uudestaan

Mänttä-Vilppulan rakennushankkeen kokonaisbudjetti on 250 miljoonaa euroa, johon on luvattu rahoitusta 100 miljoonaa euroa. Puuttuvat 150 miljoonaa olisi tarkoitus hankkia myymällä alueelle rakennettavia kiinteistöjä. Muukkonen pitää puuttuvaa rahoitusosuutta koskevan järjestelyä kovin optimistisena.

Muukkosella on neuvo kaupungille. Hänen mukaansa kaikkein helpoimmalla päästään peruuttamalla vähäsen.

– Mänttävilppulalaisille olisi kaikkein järkevintä se, että kaupunginhallitus palauttaa nyt asian valtuuston käsiteltäväksi ja uudelleen valmisteltavaksi. Tutkisivat ihan oikeasti taustat ja tekisivät valtiontukiarvioinnin näkyvästi sinne esityksiin.

Hallinto-oikeuden käsittelyyn menee Muukkosen arvion mukaan helposti vuosi, ja jos asiasta valitetaan edelleen, niin aikaa kuluu pari vuotta lisää. Siksi hän suosittelee kaupunginvaltuuston tammikuussa tekemän päätöksen kumoamista.

Yle ei ole tavoittanut Mänttä-Vilppulan kaupungin edustajaa kommentoimaan useista yrityksistä huolimatta.

Voit keskustella aiheesta 27.2. kello 23 saakka.

Lue myös:

Mänttä-Vilppulan lentokaupunkihankkeesta valitettu hallinto-oikeuteen: "Varmaan valtaosa kaupungissa on sitä mieltä, että tässä haisee jokin"

Mänttä-Vilppulan johto lentokaupungista: taloudellinen riski on ulkopuolisilla rahoittajilla

Suomeen kosiskeltiin Kyproksesta kiinnostuneita sijoittajia – näin brittikonsultti toi Mänttä-Vilppulan ja italialaisrahoittajan yhteen

Rutiköyhiä ja olemattomia yhtiöitä, rahan lähde arvoitus – tällainen on Mänttä-Vilppulan jättihankkeen salaperäinen rahoittaja