Lääkäri ja somevaikuttaja neuvoo suhtautumaan koronavirustilanteeseen rauhallisesti: "Parasta lääkettä pelolle on tieto"

Koronavirus mietityttää keskisuomalaisia, mutta elämää ei voi pysäyttää pelon takia.

koronavirus
Jyväskylän matkakeskuksen aula.
Jyväskyläläismatkustajia ei virustilanne juuri pelota.Eerik Lappalainen / Yle

Jyväskyläläinen lääkäri ja somevaikuttaja Anni Saukkola neuvoo suhtautumaan koronavirustilanteeseen rauhallisesti ja pitämään tunteet asiasta erillään.

Jyväskylässä on tänään selvitetty mahdollista koronavirustartuntaa henkilöltä, joka on matkannut junalla Helsinki-Vantaan lentoasemalta Jyväskylään tiistaina. Kyseessä ei ollut koronavirustartunta, tiedotti Keski-Suomen keskussairaala keskiviikkoiltana. Saukkola kommentoi asiaa ennen kuin selvisi, ettei tartuntaa ollut.

Koronavirus on pysynyt uutisotsikoissa tammikuusta saakka. Saukkola kertoo, että somekeskustelu aiheesta on vaikuttanut pysyvän aisoissa, mutta erilaiset uskomukset ja urbaanilegendat voivat silti levitä. Somessa kuka tahansa voi kirjoittaa ja purkaa omia tuntojaan kärkkäästikin.

Saukkola kehottaa levittämään tietoa esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta ja viranomaisilta.

– Tietysti tuntematon asia pelottaa ihmisiä. Parasta lääkettä pelolle on kuitenkin tieto asiasta, Saukkola toteaa.

Saukkola on kiinnittänyt huomiota erääseen lieveilmiöön virusepidemiatiedon levitessä: jotkut tahot yrittävät hyötyä tilanteesta.

– Sairaalatarvikeyritykset rupesivat kauppaamaan hengityssuojaimia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee sellaista vain hoitohenkilökunnalle hoitotilanteessa, Saukkola toteaa.

Luotettavalle tiedolle on iso tilaus. Saukkola julkaisi jo tammikuussa suositulla Instagram-tilillään neuvoja koronavirukseen varautumisesta, ja kertoo saaneensa siitä paljon kiitosta.

View this post on Instagram

🛑koronavirus do's and don'ts⁣🛑 ⁣ Suomen 1. koronavirustapaus on varmistunut tänään keskiviikkoiltana Rovaniemellä kiinalaiselta naiselta. Tämä ei ole mikään ihme, sillä yksittäisiä tartuntoja on myös Ranskassa ja Saksassa todettu ja Rovaniemellä on paljon kiinalaisia turisteja. ⁣ ⁣ Vakavia oireita saaneilla potilailla on ollut yleensä jokin yleiskuntoa heikentävä pitkäaikaissairaus.⁣ ⁣ Yleensä koronavirukset tarttuvat hengitysteiden kautta PISARATARTUNTANA OIREISELTA HENKILÖLTÄ. Tämä ei tarkoita hengitysilmaa, vaan sitä että potilas yskii tai aivastaa ja eritteet kulkeutuvat toisen ihmisen limakalvoille. Oireettomien henkilöiden ei tiedetä tartuttavan eikä @thl.fi suosittele hengityssuojaimia. ⁣ ⁣ 🦠don't⁣ - tuhlaa rahojasi hengityssuojaimiin⁣ - panic. Se ei hyödytä eikä siihen ole mitään järkevää syytä. ⁣ ⁣ 🦠do⁣ - pese käsiäsi vedellä ja saippualla⁣ - käytä käsidesiä⁣ - pyyhi kädet kertakäyttöpyyhkeeseen⁣ - vältä kasvojen koskettelua⁣ - yski kyynärpäähän, älä kämmeneen⁣ - jaa tätä tietoa ja ohjaa ihmisiä THL:n sivuille oikean tiedon piiriin.⁣ ⁣ Virusta tutkitaan koko ajan ja saamme kiittää jälleen tiedemiehiä ja -naisia tästä työstä, että analysoivat virusta yötä päivää sen ominaisuuksien selvittämiseksi✌️⁣ #faktaakoronasta

A post shared by Anni Saukkola 🩺 lääkäri (@laakari.anni) on

Jyväskylän matkakeskuksessa ei panikoida

Moona Lymi ja Elisabet Kukkonen olivat keskiviikkona matkustamassa Jyväskylästä Tampereelle bussilla. Tieto tuolloin vielä epäillystä koronavirustartunnasta oli tavoittanut heidätkin, mutta pelko on pysynyt aika hyvin poissa.

– Jos alan hirveästi miettimään asioita ja panikoimaan, se tekee vain itselle hallaa. Pitää vain toivoa, että kyse ei ole viruksesta, pestä kädet ja tehdä se minkä itse voi, Lymi toteaa.

Kukkonen kertoo, hänen lukemansa mukaan Suomi on varautunut tilanteeseen ja viruksen mahdolliseen etenemiseen hyvin. Sekä Kukkonen että Lymi veikkaavat, että epäily osoittautuu huomenna aiheettomaksi, eivätkä matkasuunnitelmat ole muuttuneet.

Molemmat haluavat pysyä myönteisenä.

– Kyllähän sitä voi kuolla mihin vaan kun kotoa tänne kävelee, Lymi huomauttaa.

Kukkonen on samankaltaisissa syvissä mietteissä

– Sen, mikä on tarkoitus tapahtua, tapahtuu. Ei sitä ikinä tiedä.

Elisabet Kukkonen, Moona Lymi
Elisabet Kukkonen ja Moona Lymi suhtautuvat virustilanteeseen rauhallisesti.Eerik Lappalainen / Yle

Mökiltään matkakeskukseen saapunut ja sieltä Turkuun työmatkalle jatkava Marko Lamberg oli myös kuullut aamun uutisesta. Se ei yllättänyt häntä.

– Onhan ihan mahdollista että virusta on siellä täällä jo täällä Jyväskylässäkin, ja muuallakin Suomessa. On vain ajan kysymys, koska se leviää, Lamberg toteaa.

Hän kertoo olevansa tilanteesta hieman huolissaan, ja pitää suomalaisten viranomaisten reagointia hämmentävän hitaana.

– Ehkäpä turhaa matkustamista olisi voinut alkaa rajoittaa, Lamberg ehdottaa.

Marko Lamberg
Marko Lamberg kertoo sairastaneensa jo flunssan kertaalleen ja epäilee saaneensa tartunnan junamatkoillaan.Eerik Lappalainen / Yle

Mahdollista kuukauden päästä koittavaa Tukholman-matkaa hän miettii edelleen. Sen voi tarvittaessa peruuttaa, ja sillä välin Lamberg seuraa tilanteen kehittymistä.

Kuopioon junalla lähtevää Anita Savinaista taas ei virusepäily pelota, eikä se estä hänen matkustustaan.

– Pitää huolen hygieniasta, tekee omien suunnitelmien mukaan, ja toivoo parasta. Ei elämää voi pysäyttää sen takia, että pelkää jotain.

Anita Savinainen
Anita Savinaista virustilanne mietityttää, mutta matka jatkuu silti.Eerik Lappalainen / Yle

Lääkäri Anni Saukkola muistuttaa, että koska koronaan ei ole olemassa erillistä rokotetta tai hoitoa, tehokkainta on ehkäistä pöpön leviäminen kokonaan – aivan kuten muidenkin infektioiden kohdalla. Liikkeellä kun on kausi-influenssaakin.

Saukkola neuvoo pesemään kädet, käyttämään käsidesiä, ja välttämään kasvojen ja erityisesti suun ja nenän ympäristön koskettelua.

– Yskiminen ehdottomasti kyynärpäähän, ei kämmeneen, kuten monet suomalaiset tekevät, hän lisää.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan